Hrvati spalili dokaze o zločinima ministra odbrane Damira Krstičevića nad Srbima, uništeno nekoliko desetina hiljada dokumenata

Od završetka rata do danas Hrvati su sakrili i uništili najveći broj dokaza koji nedvosmisleno pokazuju da je tadašnji zvanični Zagreb odgovoran za ubistva 1.644 i proterivanje više od 120.000 Srba iz zapadnog dela BiH

Tužilaštvo BiH godinama bezuspešno pokušava da od vlasti u Zagrebu dobije dokumente koji pokazuju da je ratni komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, aktuelni ministar odbrane Damir Krstičević, po naređenju hrvatskog vojnog i političkog vrha, naložio granatiranje civilnih ciljeva i ubistva zarobljenih srpskih civila i vojnika, piše Euroblic.

Reč je o zločinima u Mrkonjiću i ostalih 12 zapadnokrajiških opština u kojima su hrvatske jedinice 1995. godine počinile brojne zločine, piše list.

Prema izvorima ovog lista, od završetka rata do danas Hrvati su sakrili i uništili najveći broj dokaza koji nedvosmisleno pokazuju da je tadašnji zvanični Zagreb odgovoran za ubistva 1.644 i proterivanje više od 120.000 Srba iz zapadnog dela BiH.

– Kao komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, Krstičević je bio među prvima koji su ušli u Mrkonjić, a nakon njegovog odlaska ostao je spaljen grad i nađena masovna grobnica sa telima 181 žrtve. Nijedan dokument ili pisanu naredbu Hrvatske vosjke iz tog perioda Zagreb nije želio da prosledi Tužilaštvu BiH, uprkos važećem Protokolu o saradnji tužilaštva dve zemlje – navode sagovornici ovog lista, a prenose banjalučki mediji.

Foto: Profimedia/AFP

Da su hrvatske vlasti namerno uništile brojne dokaze o direktnoj umešanosti svih političkih i vojnih funkcionera u zločine nad Srbima u BiH nedavno je potvrdio i general Hrvatske vojske u penziji Ljubo Ćesić Rojs, čije ime je takođe na spisku od 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP Republike Srpske još 2006. podneo krivičnu prijavu zbog ratnih zločina.

List navodi da je Rojs jednoj hrvatskoj televiziji priznao da je lično, postupajući po naređenju nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Gojka Šuška, zapalio na desetine hiljada dokumenata koji se odnose na akcije Hrvatske vojske u zapadnom delu BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić nazvao je “monstruoznom” nedavnu izjavu aktuelnog hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da je ponosan na svoje učešće u ratu u BiH, te da bi, kako je rekao, sve to isto ponovio.

– To je stravična poruka. Najstrašnije je to da osoba koja je osumnjičena za najteže ratne zločine nad građanima ove zemlje uz najveće počasti prima ministar odbrane BiH – rekao je Kojić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI