HRVATI NECE DA RADE Hrvatskoj treba 42.000 sezonaca

Hrvatska privreda suočava se sa velikim problemom – nedostatkom sezonskih radnika. Ove godine toj državi će biti potrebno i do 42.000 sezonaca.

Hrvatski “Poslovni dnevnik” navodi da trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u delatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja februara upučheni su večhi zahtevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca od prošle godine.

U 2016. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje vec?a i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

“U ovom trenutku uprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) zainteresovanih za posao je bilo svega deset odsto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovan ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministarke rada i penzionog sistema Nade Šikičh i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) u prostorijama Ministarstva rada i penzionog sistema.

“Poslovni dnevnik” prenosi da se u saopštenju Hrvatske udruženja poslodavaca zaključuje da “ukoliko se ne bi donele operativne mere koje su u ovom trenutku neophodne onda čhe svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI