HRVATI NAPUNILI GACE : Digli uzbunu u NATO, SRBIJA I PUTIN HOCE DA IH NAPADNU

Hrvatska vlast digla uzbunu u NATO i EU, tvrde da Srbi i Putin planiraju da ih napadnu!?!… Sa raketama ‘buk’ i ‘migovima 29’ Vojska Srbije ubedljivo najjača u regionu, Hrvati traže pomoć od SAD

Posle vesti da će Rusija Srbiji uskoro isporučiti najmoderniji raketni sistem “buk”, kao i šest novih “migova 29”, u Zagrebu je nastala neviđena panika, prenose diplomatski izvori Informera.

Cvijanović: Rusko naoružanje jedini način da izbegnemo rat

Sličan stav ima i urednik portala “Novi standard” Željko Cvijanović, koji konstatuje da u ovom trenutku za Srbiju nema ništa važnije i urgentnije od naoružavanja i osposobljavanja vojske.
– Iako nije garancija, nabavka sistema “buk” je u ovom trenutku jedini način da izbegnemo rat, odvraćajući naše regionalne rivale i njihove NATO zaštitnike od opasnih ideja o napadu na Srbiju. Veoma je važno da ne nasedamo na kampanju koja je već počela i kojom nas ubeđuju kako Rusija navodno osvaja Srbiju i gura je u konflikt… Istina je da je rusko oružje jedini način da Srbija učvrsti svoju samostalnost, koja je preduslov svakog napretka, i ekonomskog, političkog i svakog drugog – naglašava Cvijanović.

Kako saznajemo, hrvatska diplomatija je u centralama EU i NATO u Briselu juče u toku dana digla pravu uzbunu tvrdnjama da se Srbija sprema za novi rat i da Putin i Vučić tajno planiraju agresiju!?! Iako u vrhu zapadne vojne alijanse ove tvrdnje Zagreba nisu shvatili ozbiljno, Hrvati su nastavili da insistiraju i traže hitnu vojnu pomoć u opremi i naoružanju!?!

“Digli dževu” bezveze

Sagovornik Informera tvrdi da su “srpsku agresiju” juče u toku dana na više adresa u Briselu prijavljivali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i odlazeći premijer Tihomir Orešković.
Orešković je od svojih sagovornika čak tražio da se Srbiji zapreti da će ako rakete “buk” instalira na manje od 100 kilometara od hrvatske granice, NATO na srpskoj granici momentalno postaviti balističke rakete! Oni naravno dobro znaju da se Srbija ne sprema za napad, ali pokušavaju da Zapad dodatno okrenu protiv Srbije i Vučića… – prenosi naš sagovornik, karijerni diplomata iz Brisela.

Kako saznajemo, Hrvati koji su prošle nedelje od Amerikanaca dobili na poklon prvih pet od obećanih 16 borbenih helikoptera “kajova”, tražili su od NATO da im hitno pomogne i isporuči nove raketne sisteme!

Verovali ili ne, ali oni zaista tvrde da im preti nekakva velikosrpska agresija. Za sada nikoga u Briselu nisu uspeli da ubede u svoje sulude tvrdnje, ali budite sigurni da će nastaviti sa diplomatskim pritiskom i antisrpskom kampanjom… – kaže izvor Informera.

Zvanično, niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja. A da su navodi Hrvata o “srpskoj agresiji” obične izmišljotine potvrđuje i bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, koji podseća da je nabavka raketnog sistema “buk” dogovorena još prilikom Vučićeve posete Putinu oktobra prošle godine.

Od čega se sastoji “buk M1”

* Komandno vozilo 9S470M1
* Radarsko vozilo 9S18M1
* Samohodni laser 9A310M1
* Vozilo za transport i lansiranje raketa 9A39M1
* Rakete 9M38M1
* Modifikacijom sistema “buk” je postao bolji uređaj čak i od velikog S-300
* Verovatnoća uništenja cilja jednom raketom 70-90%
* Visina dejstva do 20.000 m
* Daljina dejstva do 32.000 m

Još tada je dogovorena isporuka ovog sistema, a samo mesec dana kasnije, prilikom posete Dmitrija Rogozina Srbiji, predstavljen je i plan modifikacije “buk”. Uz ovaj sistem srpsko nebo biće u potpunosti zaštićeno, čak i od balističkih raketa koje Hrvatska planira da nabavi. Mi, dakle, nabavkom raketnog sistema nameravamo da se branimo i odvratimo eventualnu agresiju, a nikako ne da bilo koga napadamo… – podvlači Gašić, naglašavajući da će nabavkom šest aviona “mig 29” Srbija cementirati svoju dominantnu ulogu u regionu.

Kada se ima u vidu da je pre samo nekoliko meseci u stručnoj javnosti postojala ideja da vazduhoplovstvo treba ugasiti, onda sve ovo dobija na još većem značaju – kategoričan je Gašić.

Očuvanje mira

Analitičar Dragoljub Anđelković ocenjuje da je jasno kao dan da Srbija kupuje defanzivno naoružanje.

U okolnostima kada Amerikanci naoružavaju Hrvatsku, i to ofanzivnim naoružanjem, Srbiji su preko potrebne odbrambene efektive. Tome nas je i iskustvo naučilo. To nije samo potreba, već i nužda u smislu održavanja mira i stabilnosti u čitavom regionu – zaključuje Anđelković.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za diplomatiju i bezbednost, kaže da je hrvatska uzbuna još jedna u nizu besmislica.
Naša kupovina naoružanja nema ama baš nikakve veze sa NATO paktom. Imamo puno pravo da modernizujemo srpsku vojsku. Tvrdnje koje dolaze iz Hrvatske su potpuno neosnovane. Hrvati sve ovo rade zbog predizborne kampanje koja kod njih već nedeljama traje. Pazite, sistem “buk” služi odbrani vazdušnog prostora i nikako nije ofanzivno oružje. Pored ove nabavke, koja predstavlja revoluciju u sistemu našeg naoružanja, značajno je i to što je dogovor sa Putinom postignut pod izuzetno povoljnim uslovima – kaže Dragaš.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI