HRVAT SE ZANEO: Lazov Miro Kovac i dalje sanja ratnu odstetu od Srbije!

Sve je lakše kad nema Angele Merkel, pa se tako hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač raspričao po povratku iz Pariza, gde nije imao izbora nego da klima glavom pred nemačkom kancelarkom.

Po njemu, Beograd ne samo da je pristao na sve hrvatske zahteve, nego su zvanični Zagreb u tome podržale i sve članice Evropske unije, koje su, za one koji su zaboravili, prethodnih meseci opasno pritiskale Hrvatsku da skine blokadu sa evropskog puta Srbije, što je na kraju i dogovoreno u francuskoj prestonici.

– Ukoliko Srbija želi da napreduje prema EU, ne može na Hrvatsku primenjivati zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine. Srećan sam što smo to uspeli da ugradimo u zajedničku poziciju EU što se tiče poglavlja 23. Treba i dodati da se očekuje i puna saradnja Srbije sa Hagom, primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, saradnja sa susedima u rešavanju sudbine nestalih, kao i osiguravanja prava žrtava, uključujući pravo na odštetu za žrtve rata – naveo je Kovač.

Iznenađena sam njegovom izjavom: Tanja Miščević

Da ono što tvrdi ministar Kovač nema veze sa realnošću, potvrdila je za „Alo!“ i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije sa EU.
– Iznenađena sam ovom njegovom izjavom. Prema onome što ja znam, u izgledu zajedničke pozicije za otvaranje poglavlja to nije na takav način dogovoreno, a nigde se ne pominje reči „reperacija“ ili „nadoknada“ – kaže ona.

– Nikada nije bilo reči o novcu i neuobičajeno je da se na ovakav način tumači pregovaračka pozicija, jer je upravo napravljena tako da ne ostavlja prostor za proizvoljna tumačenja. Nema potrebe da se igra na priču šta smo mi rekli, a šta oni. Mi i nismo bili tema rasprave, već stav o otvaranju poglavlja jedne članice zemlje EU.

Blajburg

„Nemojte da se vraćamo u Drugi svetski rat”

– Želimo trezvenu, racionalnu saradnju sa Srbijom bez verbalnih okršaja i vraćanja u prošlost i Drugi svetski rat, kraljevinu Jugoslaviju, kraljevinu SHS… Mislim da nema potrebe za tim. Moramo ono što je iza nas raščistiti, razgovarati o problemima, rešavati probleme, ali biti okrenuti prema budućnosti i ne napadati se svaki drugi dan nekakvim verbalnim eskapadama. Nema potrebe za tim folklorom – rekao je Kovač.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI