HRVAT PUKAO SKROZ: MIRO KOVAC SAD TRAZI ISTRAGU O ZAVERI PROTIV TUDJMANA

Ministar spoljnih poslova Hrvatske pita da li je Beograd pokrenuo istragu o raketiranju Banskih dvora, kada su piloti JNA “imali zadatak potpuno da unište političko vođstvo Hrvatske i da ubiju predsednika Franju Tudjmana”.

Odlazeća hrvatska vlada ne prestaje da preti Srbiji nakon što je naš zemlja u ponedeljak u Briselu otvorila poglavlja 23 i 24, pa tako tehnički ministar za spoljne poslove Miro Kovač danas pita da li je Beograd pokrenuo istragu o, kako kaže, raketiranju Banskih dvora, kada su piloti JNA “imali zadatak potpuno da unište političko vođstvo Hrvatske i da ubiju predsednika Franju Tuđmana”.

U opširnom intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu, gotovo u celosti posvevćenom Srbiji i poglavljima 23 i 24, Kovač najavljuje da će konstitutivna sednica vladine Komisije, koja će pratiti izvršavanje obaveza Beograda, nakon otvaranja tih poglavlja, biti održana već naredne sedmice.

Najavio je da će odlazeća vlada naredne sedmice, kako je rekao, pozvati Vladu Srbije da počne sa izavršavanjem tih obaveza.

Komisija za monitoring Srbije sastaće se, kaže Kovač, najmanje četiri uta godišnje i utvrđivanje šta je Srbija u poglavljima 23 i 24 ispunila.

“Jasno je da će ta komisija posebno pratiti šta Srbija čini na izmeni zakona o ratnim zločinima koji ima nadležnost i za Hrvatsku, BiH i druge zemlje bivše Jugoslavije”, naveo je.

Upitan da li to znači da Hrvatska od Srbije traži da ukine nadležnost zakona nad hrvatskim građanima, Kovač odgovara potvrdno i dodaje da Srbija taj zakon mora najpre da suspenduje, a na kraju i da ga ukine.

“Sve je jasno upisano u prelaznim merilima. Srbija će morati sve to da ispuni ako želi napredovati prema EU. Ako Srbija ne bude izvršavala preuzete obveze, neće moći ući u EU”, ponovio je Kovač.

Aktuelni šef diplomatije Hrvatske kaže i da bi Srbija “umesto skandaloznog najavljivanja istraga protiv hrvatskih branitelja” trebalo da procesuira “odgovorne za raketiranje Banskih dvora i za pokušaj atentata na hrvatsko državno vođstvo i predsednika Franju Tuđmana”.

“Zar to ne bi bilo umesno”, zapitao je odlazeći ministar te dodao da tehnička vlada potpuno razume hrvatske branitelje i njihova udruženja

“Njihova zabrinutost je apsolutno opravdana. Posebno nakon prošlonedeljne izjave tužioca za ratne zločine u Srbiji, gospodina Milana Petrovića, o tome da se vrše neke istražne radnje vezane za hrvatske državljane, konkretno za hrvatske branitelje za navodne ratne zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji”, rekao je Kovač, koji je protelih dana pod velikim pritiskom branitelja koji su odlučili da uskrate podršku ovoj vladi, a šta će biti sa narednom o tome će, kako su poručili, odlučiti na izborima..

Srbiji je poručio da “prestane da manipuliše i maltretira hrvatsku javnost”, jer to, kako je rekao, unosi nemir među branitelje i ujedno nanosi štetu odnosima između Hrvatske i Srbije.

Kovač kaže da od Srbije sada očekuje “prione poslu i počne izvršavati svoje obveze na osnovu otvorenih poglavlja”.

“A hrvatskoj pak javnosti, posebno hrvatskim braniteljima, poručujemo da je ova hrvatska vlada učinila sve što je mogla, jer sada prvi put imamo mehanizam koji je evropski i omogućuje da Srbija primeni sve ono što od nje tražimo. Sada je sve na Srbiji, a Hrvatska će nadzirati njeno ispunjavanje obveza. Ne bude li ih Srbija ispunjavala, sama će sebe blokirati”, rekao je Kovač.

Na konstataciju da opozicioni SDP Zorana Milanovića različito tumači nastalu situaciju sa Srbijom, Kovač kaže da je zaprepašćen “bezobraštinom bivše vlade i sadašnje opozicije, posebno SDP-a”.

Bivšu vladu je optužio da ništa nije učinila, te da je aktelna vlada morala da, kako je rekao, ispravlja njihove propuste.

Upitan da komentariše izjave komesara Johanesa Hana i premijera Aleksandra Vučića u Briselu, Kovač kaže da ne može da on njih ne može da spreči da daju “svakojake izjave”.

“Ono što je za nas jedino važno je da sada imamo zajedničku poziciju EU koja obvezuje sve nas članice u odnosu na Srbiju. Očekujemo da Srbija te obveze počne da sprovodi i samo nas to zanima. A srpsku vladu pozivamo da bude racionalna i ne širi pogrešna tumačenja. Hrvatska je ta koja je sedila za briselskim stolom i pregovarala, Srbija nije. Naše će tumačenje sadržaja i ispunjenja obveza biti merodavno, a ne ono Srbije. Ne bude li izvršavala svoje obveze, Srbija neće moći napredovati prema EU. Hrvatska u svakom trenutku može zaustaviti proces pristupanja Srbije”, još jednom je ponovio Kovač.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI