HOJT LI U BEOGRADU: NEZAPAMCENE UCENE

Amerika traži: 1. Priznajte Kosovo! 2. Uvedite sankcije Rusiji 3. Dajte Zapadu kontrolu nad tužiocima i medijima 4. Uhapsite krivce za ubistvo braće Bitići 5. Rešite paljenje ambasade SAD
 

Američki specijalac za Balkan, visoki funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji ispostavio je juče Srbiji spisak konkretnih zahteva SAD.On je na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Srbija treba da što pre prizna lažnu državu Kosovo, da uvede sankcije Rusiji i svoju spoljnu politiku potpuno uskladi sa politikom EU. Hojt Ji je tražio i da Zapad kroz nadzorne funkcije dobije punu kontrolu nad tužilaštvima, ali i medijima u Srbiji (!?!), a na spisku ‘američkih uslova’ našla su se i dva stara zahteva:Nešto ih žulja
SAD ne odgovara nezavisna Srbija. Hoće da priznamo Kosovo, da nas udalje od Rusije i približe NATO paktu
Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Da se uhapse krivci za ubistvo američkih državljana, albanske braće Bitići 1999. godine, kao i da se utvrdi ko je 2008. naredio i politički podržao paljenje ambasade SAD u Beogradu.

Nezapamćene ucene

Kako saznajemo, Vučić je na ovom verovatno najtežem sastanku od stupanja na dužnost predsednika američkom sagovorniku poručio da je Srbija suverena zemlja koja ne dozvoljava nikome da se meša u njenu unutrašnju politiku i ne pristaje ni na čije pritiske.Tokom nimalo prijatnog razgovora u Predsedništvu Srbije, koe je prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara hladnokrvno je izneo zahteve Vašingtona.– Hojt Ji je doslovce zatražio da Srbija prihvati teritorijalni integritet lažne države Kosovo i prizna njenu nezavisnost (!?!). On je takođe poručio Vučićuda Srbija ne može da uđe u EU dok ‘istovremeno jednom nogom korača prema Rusiji’. Izneo je i niz primedbi na račun stanja u domaćem pravosuđu i u medijima… Kada mu je Vučić predočio čvrste argumente koji dematuju optužbe srpske opozicije o medijima i tužilaštvu, Hojt Ji je svoje primedbe povukao, ali je nastavio da insistira na tome da Zapad treba kontroliše tužilaštva i medije u Srbiji – prenosi naš izvor sa sastanka. On dodaje da je Vučić strpljivo saslušao sve poruke Hojta Jia, a onda mu ozbiljno odgovorio.– Vučić mu je rekao da Srbiju niko ne može da uslovljava. Poručio mu je da je Srbija samostalna država koja sama odlučuje o svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici – prenosi sagovornik Informera.

Janković i Jeremić jesu tražili keš!

Propali predsednički kandidati i samozvani lideri opozicije Vuk Jeremić i Saša Janković načisto su juče odlepili kada je Informer objavio da su se na sastanku sa Hojtom Jiom založili z ‘rat sa Rusijom’, odnosno da su tražili finansijsku i medijsku pomoć SAD. Obojica su na Tviteru napali naš list, a Jeremić je zapretio i tužbom.Brajan Hojt Ji je napao Srbiju tako što je rekao da niko ne može biti ‘balansero’. Spoljna politika SAD se temelji na tome da oni odlučuju, a da drugi sprovode.Pre razgovora s Vučićem, Hojt Ji se inače sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koja slovi za američkog čoveka u Vladi Srbije, a najduže je potrajao sastanak s takozvanim liderima opozicije Sašom Jankvićem i Vukom Jeremićem. Ovaj dvojac nije propustio priliku da najstrašnije ocrnisvoju zemlju, otvoreno tražeći medijsku podršku, ali i pare od merikanaca za rušenje Vučića! Na sastanku kom je prisustvovao i lider LDP Čedomir Jovanović, Jeremić i Janković su prvo ispljuvali Srbiju, u kojoj navodno vladaju diktatura i medijski mrak. Potom su od Hojta Jia zatražili da dodatno pritisne Vučića da se Srbija odrekne veza s Moskvom i Rusiji uvede sankcije! Oni su tražili da im Amerika finansijski i medijski pomogne kako bi srušili Vučića. Rekli su: Dajte nam pare i medije i srušićemo Vučića – prenosi naš izvor.

Bezobrazno i drsko

Da će Amerika pokuati da maksimalno pritisne Srbiju i natera je da promeni politiku, uveren je i karijerni diplomata Zoran Milivojević.– Jasno je da američka administracija Srbiju posmatra u kontekstu konfrontacije sa Rusijom i da bi joj jako značilo da dođe do udaljavanja nae dve zemlje. Njima nikako ne odgovara neutralna i nezavisna Srbija. Oni hoće da priznamo nezavisno Kosovo, da nas udalje od Rusije i približe NATO paktu. Očigledno je da Zapad želi da utiče i na naša unutrašnja pitanja. Zbog toga je ključno da istrajemo i ostanemo na liniji neutralnosti i nezavisnosti… – naglašava Milivojević.

Moskva: Niko ne može da podriva rusko-srpsku saradnju

Niko ne može da speči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, oštro je juče saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova komentarišući izjave Brajana Hojt Jia.
– Pomoćnik državnog sekretara SAD upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje rusko-srpske saradnje. Američki diplomata je zahtevao, direktnim rečima, da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusira se samo na svoju saradnju sa EU. Želimo da podsetimo da SAD nisu članica EU i verovatno zato ne znaju da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju s Rusijom na bazi uzaamne dobrobiti. Pozivamo američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske i ideološki obojene stereotipe, koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi uopšte – zaključilo je rusko ministarstvo.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI