HITNO SMENITI BUJOSEVICA Bahati Zuti Bujke advokatu za 16,5 radnih sati dao 518.400 dinara!

Direktor RTS Dragan Bujošević advokatu Slobodanu Kremenjaku platio više od četiri hiljade evra za nekoliko saveta, tumačenja i sastanaka… Kremenjak u mesecu kada je zaradio deset prosečnih srpskih plata nije imao nijedno suđenje! Nadležni odmah da istraže kriminalno poslovanja direktora RTS!
U DILU Slobodan Kremenjak i Dragan Bujošević

Dragan Bujošević, generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS), u narodu poznat kao Žuti Bujke, sklopio je više nego sumnjiv ugovor sa advokatom Slobodanom Kremenjakom, kome je u periodu od 16. aprila do 15. maja ove godine za samo 16,5 radnih sati isplaćeno fantastičnih 518.400 dinara!

Ugovor o zastupanju i pružanju pravnih saveta, koji su potpisali Bujošević i Kremenjak, sklopljen je 19. februara 2016. godine, a nas portal je došao do računa koji pokazuje da je u periodu od 16. aprila do 15. maja advokat imao sedam aktivnosti od ukupno 16,5 sati, za šta mu je plaćeno više od pola miliona dinara!

print
DOKAZ Ugovor koji su potpisali Dragan Bujošević i Slobodan Kremenjak

U tom periodu Kremenjak nije imao nijedno suđenje, a 518.400 dinara mu je isplaćeno za savete, tumačenja i prisustva sastancima!?!

Naduvane cene

Kremenjaku je, kako se navodi u specifikaciji računa, novac isplaćen na ime “sastanaka (bez ijedne reči o temi sastanka!?!), provere ponuda i tumačenja uredbi i mišljenja”.

Najduži Kremenjakov radni dan na RTS trajao je četiri sata, a najkraći SVEGA 30 MINUTA! Račun za isplatu advokata potpisao je lično Bujošević 26. maja 2016. godine!

print

Stručnjaci sa kojima smo se konsultovali smatraju da je ovo jako sumnjiv posao, jer su cene više nego “naduvane”, te da bi zato nadležni državni organi pod hitno morali da pokrenu istragu!

RTS: Plaćamo ga prosečno
3.233 evra mesečno, jer vredi

RTS je saopštio da je kancelarija Slobodana Kremenjaka angažovana za pružanje pravnih saveta u pripremi postupaka pred organima javne vlasti, kao i za stručna tumačenja relevantnih zakona i podzakonskih akata.
Kancelarija je angažovana na paušalan mesečni iznos, koji podrazumeva pre svega rad na strateškim pitanjima za JMU RTS. Prosek paušalne mesečne naknade je 3.233 evra, bez PDV. Ugovor ne specifira broj angažovanih sati. Pored strateških pitanja, kancelarija je rukovodstvu RTS na raspolaganju 24 sata dnevno i za sva operativna pitanja (tekući, godišnji i jednokratni ugovori za eksterna pitanja), kao i telefonske konsultacije. Kancelarija ima 16 godina iskustva i važi za najbolju kancelariju za medije u Srbiji, a poznavalac je i svih evropskih medijskih zakona. Sve usluge vezane za strateška pitanja finalno odobrava generalni direktor, navodi se u saopštenju.

Dragan Bujošević i Slobodan Kremenjak juče se nisu oglašavali ovim povodom, dok nam je Kremenjakova saradnica u kancelariji rekla da je on na ceo dan na sastancima.

Na drugoj strani, medijski stručnjak Igor Avžner ističe da bi RTS trebalo da objavi koji su tačno efekti Kremenjakovog angažmana.

Interesantno je da se Javni servis odlučio za jednog od najvećih stručnjaka medijskog prava, koji je dugo zastupao i ANEM. Kao gledaocu RTS, to mi imponuje. S druge strane, međutim, postavlja se pitanje vredi li nekog po satu plaćati onoliko koliko ljudi u Srbiji zarade za mesec dana. Nadam se da je ovo poboljšalo rad RTS ili makar smanjilo namete građanima koji sve to finansiraju pretplatom – podvlači Avžner.

Treba proveriti

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, ukazuje da je Kremenjakova cena rada znatno veća od uobičajene advokatske tarife.

To jeste dozvoljeno, budući da su neke advokatske kancelarije specifične i zahtevaju ekspertska znanja, pa samim tim i više koštaju. Da li je to u konkretnom slučaju mnogo novca ili ne, zavisi od usluga koje je RTS dobio od ovog advokata. A to je pod znakom pitanja… – zaključuje Vasilićeva.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI