HASKA PRESUDA SESELJU 10 GODINA ZATVORA

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanzma za krivične tribunale drugosteenom odlukom osudilo je lidera radikala Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini, ali ne ide u zatvor jer je kaznu izdržao u pritvoru

14.32 – Haški tribunal osudio je Šešelja na 10 godina zatvora za progon Hrvata u Vojvodini, ali ne ide u zatvor jer je kaznu izdržao u pritvoru.Žalbeno veće je donelo odluku da je Šešelj kriv po tačkama 1, 10 i 11 iz optužnice, a koje uključuju progone, proterivanje i prisilno premeštanje stanovništva.Šešelj je u pritvorskoj jednici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina, od febraura 2003. do sredine novembra 2014.

14.30 – Žalbeno veće smatra da je Šešelj krivično odgovoan po osnovu govora 1992. u Hrtkovcima za podsticanje deportacije, progona i drugih nehumanih dela, kao zločina rotiv čovečnosti, kao i za činjenje progona.
14.20
– Apelaciono veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale utvrdilo da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u koji je bio uključen Vojislav Šešelj.

14.05 – Predsedavajući Apelacionog veća, sudija Teodor Meron čita sažetak optužnice i oslobađajuće presude u prvostepenom postupku protiv Vojislava Šešelja.

14.00 – Počelo izricanje drugostepene presude Šešelju.Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, može prvostepenu presudu da potvrdi, da je preinači ili da naloži novo suđenje.Vojislav Šešelj je ranije najavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke.Prvostepnom presudom sudso veće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI