HAOS NA ATATURKU Eksplozija na aerodromu u Istanbulu, broje se mrtvi (FOTO+VIDEO)

Najmanje 25 osoba je poginulo, a više od 60 je povređeno u napadu bombaša samoubica na aerodromu Ataturk u Istanbulu. Sumnja se da su se raznela tri bombaša. Policija otvorila vatru da bi “neutralisala osumnjičene”. Još nema informacija da li u napadu ima povređenih državljana Srbije.
 

Najmanje 28 osoba poginulo je u napadu dvojice bombaša samoubica na dolaznom terminalu aerodroma Ataturk u Istanbulu. Prema navodima medija, oni su se razneli nedaleko od skenera za kontrolu putnika. Sigurnosne kamere snimile su trenutak eksplozije.

Još nema podataka da li među poginulima i ranjenima u napadau ima naših državljana, saopštio je konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković.

Srpski odbojkaši zarobljeni na Ataturku

On je rekao da su poginuli i ranjeni u napadu prebačeni u istanbulsku bolnicu “Bakirkoj”, ali da još uvek nije utvrđen njihov identitet i da zasad ne mogu da iznesu detaljnije podatke. Marković je rekao i da je avion kompanije “Turkiš ervejs”, koji je poleteo iz Beograda, bezbedno sleteo na aerodrom Ataturk u 23.10 sati po lokalnom vremenu i da se još uvek nalazi na pisti.

Avion je na pisti zarobljen, a svi putnici u njemu su dobro“, rekao je Marković.

Marković je apelovao na građane koji se javljaju konzulatu kako bi dobili informacije da ostave telefon i podatke, kao i ime osoba za koje se interesuju kako bi konzulat mogao da stupi s njima u kontakt i da im pomogne.

Prema njegovim rečima, aerodrom Ataturk je trenutno blokiran i niko ne može da uđe i izađe sa njega.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je prema informacijama kojima trenutno raspolaže “terorista na ulazu u međunarodni terminal prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, a potom se razneo”, prenose agencije.

Pojedini mediji javljaju da je i na parkingu došlo do pucnjave, nakon čega su se četiri naoružana muškarca dala u beg. Turska policija je otvorila vatru kako bi “neutralisala osumnjičene”.

Više od deset kola hitne pomoći pokušava da pomogne povređenima, a uspaničeni putnici vrište po aerodromu.

Na licu mesta su brojne policijske snage.

Putnici, među kojima ima i mnogo male dece pokušavali su da nađu zaklon na najprometnijem aerodromu u Turskoj u trenutku napada.

Pojedini letovi su preusmereni nakon napada, dok neki avioni i dalje čekaju na dozvolu za sletanje. Zvaničnici su saopštili da su svi drugi letovi obustavljeni. Putnici koji su se zatekli na aerodromu hitno će biti evakuisani u hotele.

Društvena mreža Fejbsuk pokrenula je “safety check” opciju, preko koje svi koji se trenutno nalaze u tom gradu mogu porodici i prijateljima javiti da su dobro i na sigurnom.

Turska safety check

Podsetimo, Turska je u poslednjih nekoliko meseci bila meta više napada za koje se veruje da su ih izveli kurdski pobunjenici i džihadisti Islamske države.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI