GROZNICA ZAPADNOG NILA U SRBIJI

PRVI SLUČAJ GROZNICE ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Oboleli primljen na Institut za infektivne i tropske bolesti, SUMNJIVE JOŠ DVE OSOBE – Jedna osoba je obolela a imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja – rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić

Tokom vikenda registrovan je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić.

– Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja

On je dodao da postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca.

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima. – Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio – dodao Ilić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI