GRADI SE JUZNI TOK : Dogovoren nastavak radova na velikom gasovodu!

PUTIN GRADI JUŽNI TOK: Dogovoren nastavak radova na velikom gasovodu!
Ruski i bugarski lideri dogovorili se da formiraju radnu grupu koja treba da nađe rešenje za nastavak izgradnje gasovoda planiranog da prođe i kroz Srbiju. Taj projekat EU je stopirala 2014
DUGO SE ČEKALO NA OBNOVU IZGRADNJE “JUŽNOG TOKA”

Ruski predsednik Vladimir Putin i bugarski premijer Bojko Borisov nameravaju da nastave rad na gasovodu “Južni tok”, koji bi trebalo da prođe i kroz Srbiju, pišu ruski i bugarski mediji. Oni navode da su se dvojica lidera u petak dogovorila da formiraju zajedničku radnu grupu, koja treba da ukloni sve prepreke za nastavak tog projekta, koji je EU stopirala 2014.

Borisov je dobio “zeleno svetlo” za energetske projekte s Rusijom od Žan-Klod Junkera, pa se odmah dogovorio s Putinom

Odobrenje Brisela

Borisov, koji je odavno naglasio da nema nameru da odustane od izgradnje “Južnog toka”, u petak je pozvao Putina telefonom i dogovorio rad na tom gasovodu.

– Putin i Borisov su se dogovorili da formiraju radne grupe koje treba da iznađu način za obnovu zajedničkih energetskih projekata dve zemlje, a među njima i “Južnog toka” – prenose bugarski i ruski mediji.

Prema njihovim navodima, poziv Borisova Putinu usledio je nakon odobrenja Brisela, koji se očigledno predomislio u vezi sa “Južnim tokom”.

– Bugarski premijer je nedavno tražio od predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera mišljenje o obnovi energetskih projekata s Rusijom. Odgovor od Junkera dobio je u četvrtak, pa je odmah sutradan nazvao Putina – navode bugarske “Novinite”.

Taj list na svom sajtu naglašava da sadržaj Junkerovog pisma nije poznat javnosti, ali da je očigledno dao “zeleno svetlo” za “Južni tok”, čim je Borisov odmah sutradan dogovorio saradnju s Putinom.
Sam Borisov je izjavio da se nada da će zajedničke rusko-bugarske radne grupe naći rešenje koje odgovara obema zemljama.

– Radne grupe treba da odluče šta će biti sa zajedničkim energetskim projektima. Među njima su i stopirani projekti izgradnje gasovoda “Južni tok” i nuklearne elektrane Belene – rekao je Borisov i naglasio da se Bugarskoj ne isplati da odustane ni od jednog od ta dva projekta.

Povoljno za Srbiju

Inače, prema ranijim planovima, gasovod “Južni tok” je trebalo da krene iz Rusije, a potom preko Crnog mora dođe do Bugarske, gde je trebalo da bude napravljeno i veliko spremište gasa za Balkan. Iz te zemlje gasovod je trebalo da prođe kroz Srbiju, odakle bi se račvao za BiH i Hrvatsku.

Putin: Rusiji potrebne čvrste garancije EU za Južni tok

Rusija je svesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za to potrebne čvrste zakonske garancije Evrope, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.
– Sada vidimo i svesni smo toga da bugarska strana želi da se vrati ovom projektu, ali mi smo pretrpeli izvesne gubitke zbog odbijanja evropskih partnera da se realizuje ovaj projekat. Namere sada nisu dovoljne, već su nam potrebne apsolutno čvrste garancije pravne prirode. Nijedna od njih sada ne postoji – rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom, a prenosi ruska agencija Tas.
Putin je naveo i da Rusija namerava da postepeno ukida ograničenja za turske kompanije, koja su, kako podseća ruska agencija, uvedena nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona u novembru prošle godine.
Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana izjavio da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, Južnom toku i nuklearnoj centrali Belene, izvestila je juče njujorška agencija “Blumberg”.
Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

Iz naše zemlje glavna linija ruskog gasovoda bi dalje išla u Mađarsku, a potom preko Slovenije do Austrije. Izgradnja gasovoda, kroz koji je trebalo da prolazi 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje, procenjena je na 16 milijardi evra.

Taj projekat, koji bi Evropi obezbedio stabilno snabdevanje ruskim gasom, Brisel je zaustavio u decembru 2014, zabranivši Bugarskoj da radi dalje na gasovodu. Kao razlog EU je navela da jedna firma, u ovom slučaju ruski “Gasprom”, prema evropskim zakonima nema prava da istovremeno proizvodi i distribuira gas. Međutim, stručnjaci tvrde da je ta odluka bila politička i da je predstavljala vrstu sankcija Rusiji zbog konflikta u Ukrajini i pripajanja Krima.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI