(FOTO/VIDEO) SPEKTAKL U ŠVAJCARSKOJ: Posle 17-godišnjih radova prokopan najduži železnički tunel na svetu

(FOTO/VIDEO) SPEKTAKL U ŠVAJCARSKOJ: Posle 17-godišnjih radova prokopan najduži železnički tunel na svetu!
Najduži železnički tunel na svetu – 57 kilometara, Gotardski bazni tunel, prokopan kroz švajcarske Alpe, zvanično je danas otvoren posle 17-godišnjih radova


Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je 1.100 zvanica među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, italijanski premijer Mateo Renci i švajcarski zvaničnici.

tanjug

Pozdravljajući okupljene u Erstfeldu, kod severnog ulaza u tunel, predsednik Švajcarske Konferedecije Joham Šnajder-Aman rekao je da je taj tunel “ogroman korak za Švajcarsku, ali i za njene susede i ostatak kontinenta”, prenosi Bi-Bi-Si.

tanjug

Potom su, uz vatromet, dva voza krenula u suprotnim pravcima kroz tunel, jedan ka severu, a drugi ka jugu, svaki prevozeći na stotine ljudi koji su dobili karte na konkursu, čime je formalno otvorena nova ruta.

tanjug

Švajcarska ističe da će novi tunel značajno poboljšati evropski saobraćaj, pošto će se roba koju sada prevozi milion kamiona, od danas prevoziti vozom.

Švajcarski tunel, dužine od 57 kilometara, otvoren je skoro 70 godina od kako je napravljena njegova prvobitna skica, preneo je AFP.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI