(FOTO) VUCIC NA CELU STOLA! Poceo Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Parizu!

Konferencija lidera zapadnog Balkana i EU upravo je počela, a kako saznajemo predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić postavljen je na čelo stola


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u jednodnevnoj poseti Francuskoj gde učestvuje na Konferenciji lidera zapadnog Balkana i EU, koja se upravo sada održava u Parizu. On je danas imao više biletaralnih susreta, a do kraja dana se očekuje još nekoliko. 

Na ulazu u Palatu zvanice i učesnike je dočekivao predsedavajući Samita, šef francuske države Fransoa Olan, a prvi su stigli hrvatski premijer Tihomir Orešković i austrijski kancelar Kristijan Kern.

Oland je takođe prijateljski dočekao šefa srpske vlade Aleksandra Vučića, koji je među prvima pristigao u Jelisejsku palatu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je takođe stigla na Samit u Parizu i tom prilikom se na srdačan način pozdravila sa srpskim premijerom.

Predsednik Francuske Fransoa Oland otvorio je ovaj skup navodeći koje su teme sastanka: problem migranata, novi investicioni projekti, poštovanje evropskih vrednosti, očuvanje bezbednosti, povećanje ekonomskog rasta, i najveci cilj – očuvanje mira u Evropi.

Vlada Srbije

Treći samit ove vrste, nakon Berlina i Beča, održava se u Parizu, a primetno je da je u senci Bregzita.

Zato su evropski zvaničnici u više navrata izneli jasan stav: “Istupanje jedne članice ne zaustavlja proces širenja na Zapadni Balkan”. 

Na kraju današnjeg samita biće potpisan i sporazum o uspostavljanju regionalne kancelarije za mlade, što bi trebalo da doprinese razmeni i upoznavanju, kao i boljem razumevanju mladih u regionu.

Uspostavljanju te kancelarije “kumovao” je premijer Vučić, budući da je reč o njegovom predlogu, a ideju je prihvatio premijer Albanije Edi Rama.

Ova inicijativa je predata kao zajednički predlog na prethodnom samitu u Beču, da bi sada bio potpisan i sporazum.

U okviru Samita su tokom prepodneva održani biznis forum i forum civilnog društva, na kojima su, u tim oblastima, razmatrane mogućnosti pospešivanja saradnje među zemljama regiona.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI