(FOTO) NECENZURISANE LAZI! Naprednjaci priredili uzlozbu u beogradskoj galeriji Progres!

Informativna služba Srpske napredne stranke priredila je u beogradskoj galeriji Progres izložbu pod nazivom “Necenzurisane laži” na kojoj su prikazani pojedini negativni medijski sadrzaji objavljeni u prethodne dve godine o aktuelnoj vlasti, a na osnovu kojih građani mogu da procene da li ima cenzure u Srbiji

Izložbi su između ostalih prisustvovali predsednica Narodne skupstine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Sinisa Mali, ministar unutrašnjih poslova Nebojsa Stefanović i organizatorka Vladanka Malović.

Malović je naglasila da izložba nije prozivanje medija koji uvredljivo pišu o Aleksandru Vučiću.

Izložba je samo izbor 2.523 primera od ukupno 6.732 negativna medijska sadržaja u poslednje dve godine objavljena o Aleksandru Vučiću i SNS – istakla je Malović.

Objašnjavajući zbog čega se Služba za informisanje odlučila na taj korak, Malović je podsetila da već više od dve godine domaća, ali i deo međunarodne javnosti kontinuirano govori o medijskoj cenzuri, koja navodno vlada u Srbiji od trenutka od kada je odgovornost za vršenje vlasti u Srbiji preuzela SNS na čelu sa Vučićem.

Prema njenim rečima, deo medija koji su otvoreno podržavali DS započeo je posle maja 2012. “organizovanu, detaljno planiranu, brutalnu kampanju protiv vlasti, a Vučić je postao centralna meta napada”.

Oštrica napada se potom, kako je rekla, fokusirala na cenzuru, termin koji je deo medija planski i tendenciozno vezao uz ime Aleksandra Vučića. 

Osnovni zadatak dela medija je bio da Vučića domaćoj i stranoj javnosti predstave kao brutalnog cenzora koji ukida emisije, obara portale, smenjuje urednike, zabranjuje tekstove…

U želji da predstavimo istinu, ali isključivo na osnovu činjenica, smatramo da je potrebno da javnost vidi primere koji očigledno pokazuju kako izgleda novinarstvo u Srbiji od 2014. do 2016 – rekla je Malović i dodala da je želja organizatora bila da građani sami zaključe ima li cenzure.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izložba možda najbolji način da se konačno otvori pitanje odnosa između cenzure i slobode u Srbiji.

Medijska scena Srbije upravo je takva da je pluralizam vidljiv golim okom – ocenio je Vuk Stanković i dodao da i letimičan pogled na elektronske, a posebno štampane medije i društvene mreže svedoče o tome da raznovrsnost postoji uprkos kontinuiranim napadima na sadašnju vlast da vrši nekakvu strašnu cenzuru i diktaturu”

Izvor tih napada jeste jedna negativna opsesija pre svega Aleksandrom Vučićem i SNS. Vidljiva je tendencija da se rezultati vlasti prećute ili relativizuju, dok se nedostaci ili greške preuveličavaju – rekao je Vuk Stanković.

Izložba će u Progresu biti otvorena u narednih mesec dana, a od septembra kreće na turneju po Srbiji.

Između ostalog, građani mogu videti isečke iz novinskih članaka, citate iz novina, kao i sa društvene mreže “Tviter”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI