(FOTO) CRVENI TEPIH I GARDA DOČEKALI NOVE POSLANIKE!

Potvrđivanjem mandata novih poslanika i izborom predsednika i drugih rukovodećih organa, Srbija danas dobija 11. saziv Skupštine Srbije

Sednicu, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva vodi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Dragoljub Mićunović ije na početku sednice poželeo uspeh kolegama, a onima koji su prvi put u parlamentu da moraju da čuvaju dostojanstvo parlamenta pre svega od njih samih, a onda i od “nasrtaja” drugih delova vlasti. 

– Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo, čuvajmo ga u svim vidovima. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti. Poštujmo jedni druge – rekao je Mićunović, koji je pozvao poslanike da strasti ostave za neku drugu sednicu.

Sednici prisustvuje 242 poslanika.

Nove poslanike Narodne skupštine Republike Srbije danas, uoči početka prve konstitutivne sednice, na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića, dočekali su crveni tepih i svečana jedinica Vojske Srbije 

Na početku sednice najvišeg zakonodavnog tela izvedena je himna “Bože pravde”, za koju je bio zadužen Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše.

Tekst zakletve

“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Taj hor nastavlja dugogodišnju tradiciju horskog pevanja u Ruskom Krsturu, s obzirom da je 2014. godine obeležena 120. godišnjica od osnivanja prvog hora.

Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Tanjug

Tanjug

Dom Narodne skupštine oko devet sati počeli su da pristižu novi parlamentarci, gde su se prvo registrovali i preuzeli tekst zakletve.

Nove poslanike ispred Skupštine Srbije dočekao je crveni tepih i postrojena Garda VS.

Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Ðukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić…

Tanjug

Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta…

Nešto pre 9.30 sati u Skupštinu su stiggli Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo.

Deo poslanika iz redova “Dveri” u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a pre dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka.

U parlament je stigao i lider LSV Nenad Čanak. 

Tanjug

Veliku pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je odmah otišao u salu. 

Tanjug

Na sednici, koja je počela u 10 sati, najpre će biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Tanjug

Potom će se preći na izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta, a kao poslednja tačka predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, o njemu se otvara se pretres, nakon kojeg se utvrđuje lista kandidata, a potom pre pristupanja izbora poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Tanjug

Za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Tanjug

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat.

Tanjug

Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, “Dosta je bilo” 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI