FOLKSVAGEN: Izdat nalog za hapsenje izvrsnog direktora kompanije

Nemačka automobilska marka suočava se sa velikim problemima ove godine. Već su platili 16,2 milijardi evra za pokrivanje troškova skandala koji su potresli kompaniju u prethodnom periodu.

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen (VW) obustaviće prodaju većine svojih modela u Južnoj Koreji od 25. jula, pošto raste pritisak na kompaniju zbog lažiranja rezultata na testovim o emisiji gasova.

Južna Koreja je najnovija na listi zemalja koja tera VW na preduzimanje drastičnih mera kako bi popravio svoj imidž, budući da je proizvodjač automobila priznao prošlog septembra da je varao na američkim testiranjima emisije gasova iz dizelaša, navodeći da je možda čak 11 miliona vozila širom sveta opremljeno s ilegalnim softverom.

– Odlučili smo da obustavimo prodaju pogođenih modela kako bi se smanjila pometnja među trgovcima i kupcima – izjavio je Folksvagenov portparol za poslovanje u Južnoj Koreji.

Folksvagen

Ovaj potez dolazi uoči izveštaja Ministarstva životne sredine ovog meseca ili početkom avgusta o tome da li će opozvati sertifikat za prodaju 32 tipa vozila Folksvagena i njegovog brenda Audija, što bi dovelo do zabrane prodaje. Očekuje se da Folksvagen prezentuje svoj stav 25. jula.

Južnokorejski tužioci su prošlog meseca izdali prvi nalog za hapšenje Folksvagenovog izvršnog direktora povezanog sa skandalom emisije gasova.

Globalno, kompanija je već izdvojila oko 16,2 milijarde evra (17,85 milijardi dolara) za pokrivanje troškova skandala, a ove nedelje je saopštila da je izdvojila još dodatnih 2,2 milijarde evra.

Seul, Južna Koreja

Folksvagen se bori sa padom prodaje u Južnoj Koreji, drugom najvećem azijskom tržištu za dizelaše. Prodaja Folksvagenovih vozila u toj zemlji je pala za 33 odsto, na 12.463 jedinica u prvoj polovini ove godine, prema podacima udruženja automobilske industrije.

Najprodavaniji automobili nemačkog proizvođača u Južnoj Koreji prošle godine su bili Folksvagenov Tiguan 2.0 TDI BlueMotion, sa 9.467 vozila i Audi A6 TDI, sa 7.049 vozila, prerma podacima Asocijacije južnokorejskih uvoznika i distributera utomobila.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI