EVROPSKA UNIJA SPONZORISE ANTIVLADINE MEDIJE: Milioni od EU za NUNS, RTS, VREME…

Od 7.503.316 evra, koliko je Fond EU za podršku medijima od 2007. do 2015. godine direktno isplatio srpskim partnerima najviše su dobili NUNS, NDNV i “Monte rojal pikčers”. NUNS preko regionalnih projekata dobio još 1.189.616 evra!


Evropska unija je za medijske projekte u Srbiji od 2007. do 2015. godine isplatila tačno 7.503.316 evra, pokazalo je istraživanje beogradske “Politike”. Daleko najviše novca pripalo je Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) Vukašina Obradovića.

Ovo udruženje, kao i organizacije čiji je NUNS osnivač, i nedeljnik “Vranjske”, koji je u Obradovićevom vlasništvu, dobili su ukupno 1.895.346 evra (NUNS je preko regionalnih projekata dobio 1.189.616 evra, a direktno 289.484 evra, dok je Obradovićevom nedeljniku plaćeno 117.889 evra)!

Pretplaćeni na lovu
Čini mi se da ima i boljih novinara i medija u Srbiji od ovih koji su pretplaćeni na evropsku podršku
Ljiljana Smajlović, UNS

Briselski darodavci bili su veoma naklonjeni i produkcijskoj kući “Monte rojal pikčers” glumice Bojane Maljević, koja je u istom periodu dobila 569.658 evra iako nema nikakve veze s novinarstvom! Skoro trećinu tog novca Maljevićeva je dobila prošle godine za, kako se navodi, snimanje serije o zaštitniku građana (?!).

Rade za tuđe interese

U samom vrhu liste (vidite okvire) nalaze se i nedeljnik “Vreme”, BIRN, Produkcijska grupa “Mreža” i Nezavisno društvo novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića. Isti taj Gruhonjić je prošle godine bio na čelu komisije Ministarstva kulture koja je odlučivala kome će i koliko novca biti isplaćeno iz EU fondova!

Niko od pomenutih briselskih “favorita” danima nije hteo da govori Glavni urednik “Večernjih novosti” Ratko Dmitrović pak smatra da je onaj kome nije jasno o čemu se ovde radi ili umno poremećen, ili se takvim predstavlja.

– Ako vas stranci plaćaju, oni to čine zato što radite po njihovoj volji. Svi ovi koji su dobili novac rade po volji svojih finansijera. Oni su izvođači radova u Srbiji, čiji šefovi žive izvan naše države. Dodatno mi se gade jer bez imalo stida govore o nezavisnom novinarstvu, a niko nije zavisniji od njih samih – naglašava Dmitrović.

Urednik “Pečata” Milorad Vučelić ističe da oni koji su dobili sredstva EU rade protiv Srbije u kulturnom, ekonomskom i političkom smislu.

Đukanović: Najgori vid korupcije

Poslanik SNS i član Odbora za informisanje Skupštine Srbije Vladimir Đukanović konstatuje da bi poreski obveznici iz zemalja EU digli ustanak kada bi saznali na šta se bacaju njihove pare:
– To je najgori vid korupcije i podmićivanje ovdašnjih stranih (pret)plaćenika da služe interesima onih koji ih dotiraju i kada zatreba da pokreću izmišljene afere protiv vlasti – tvrdi Đukanović.

– Njihov zadatak je da budu neobjektivni i nasilno menjaju svest srpskog naroda. Da rade u tuđinskom interesu. Oni su dobili više para nego Srbija za poplave i izbeglice, ali nije tu kraj. Njih finansira i Ministarstvo kulture na čelu s Tasovcem. O tome ćute mediji koje takođe pomaže Vlada svojim oglasima. Reč je o sistemski poturenom eksplozivu pod biće srpskog naroda. Ne treba kriviti Zapad, već nas same. Ne mogu se amnestirati naše institucije i ministri koji zagovaraju evrofanatizam. Zato zapadni plaćenici po Srbiji seju lažni strah od Rusije i Putina – smatra Vučelić.

UNS: Neshvatljivo

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović ističe da je neshvatljivo da samo pojedini mediji već godinama dobijaju novac za projekte.

– Čini mi se da ima i boljih novinara i medija u Srbiji od ovih koji su pretplaćeni na evropsku podršku. Rekla bih da je ključ u neobično visokoj podudarnosti političkih preferencija donatora i doniranih. A naročito je upadljivo da Evropa kod nas ne preferira i ne praktikuje taj pluralizam o kom rado propoveda. I izgleda da voli kritiku, ali ne na svoj račun – zaključuje Smajlovićeva.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI