EVROPO, POGLEDAJ PRAVO LICE HRVATSKE! U Zagrebu sutra misa za 35 ustaških oficira čiji je glavni zadatak bio da UBIJAJU SRBE!

EVROPO, POGLEDAJ PRAVO LICE HRVATSKE! U Zagrebu sutra misa za 35 ustaških oficira čiji je glavni zadatak bio da UBIJAJU SRBE!
U Bazilici srca Isusovog u Zagrebu za sutra u 17 sati zakazana je misa zadušnica za “35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”, stoji u lecima.
Kako se navodi, reč je o visokim ofocorima koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci. 
Misa se ne spominje na internet stranici župe, a odgovor na telefonske pozive nije bilo moguće dobiti, navodi ovaj portal.
Antifašistički Vjesnik je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je zakazana misa.

Ustaški general Antun Nardeli komandovao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni. Zabeleženo je da je svojim vojnicima naredio: “Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite.”

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru, gde je oko 1800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su komandanti u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila. 
General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu.

Njegov zadatak bio je onemogućiti beg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI