EU je pred tragičnim raspadom – to je rezultat propasti neoliberalne politike!

EU je pred tragičnim raspadom – to je rezultat propasti neoliberalne politike!
Rast desničarskih emocija i pokreta protiv establišmenta, kao rezultat propasti neoliberalne politike u Evropi, mogu da dovedu do tragičnog raspada EU, tvrdi Noam Čomski, američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista

Čomski navodi da bi pobeda desničarske kandidatkinje za predsednicu Francuske Marin Le Pen na predsedničkim izborima prouzrokovala inicijativu za istupanje Francuske iz zajednice evropskih država.

– Ako Unija doživi raspad, mislim da bi to bio tragičan razvoj događaja. Neoliberalna politika je dizajnirana tako da vodi stagnaciji ili čak odbacivanju većeg dela populacije, podriva demokratiju i ta tvrdnja je istinitija u primeru Evropske unije, nego u SAD – rekao je Čomski.

Prema njegovim rečima, rezultat svega toga je bes običnih ludi zbog raspada svih nada o boljoj budućnosti.

– Iako je evropska integracija jedna od velikih dostignuća posle Drugog svetskog rata, postala je praktično disfunkcionalna. Establišment stvoren na osnovu jedne valute, bez prave političke strukture je recept za katastrofu – ističe Čomski.

Prema njegovim rečima, nema mehanizama za bogate sektore da pomognu siromašnim u teškim trenucima.

– Postoji rigidna struktura u nekim evropskim državama poput Grčke i Italije, koje nemaju kontrolu nad valutom i ne postoji sistem koji to kompenzuje, kao što je slučaj sa federalnom strukturom u SAD. U Evropi, ko god bude izabran i na kojoj godi se strani političkog spektra nalazi, politike ostaju iste jer te politike ne određuju politike države, već idu neizabranim birokratama, tako da države EU ne mogu da deluju u svom interesu – dodaje Čomski.

Dodaje da je agenda pojedinih grupa, poput one koju je formirao bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis ispunjena namerom da se spasi EU, tako što će se problemi rešavati daleko konstruktivnijim pristupom.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI