EU I SAD PRITISKAJU SRBIJU DA UGASI RUSKO SRPSKI CENTAR U NISU

Brisel bi kao uslov za otvaranje poglavlja 31, kada na njega dođe red, mogao d zatraži da se Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu ne odobri diplomatski satus, a mogli bi da zatraže i gašenje Centra
 

Izveštaj o skriningu ovog poglavlja, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, još nije dostavljen Beogradu, i navodi da je ovaj dokument “zakoen”, jer baltičke zemlje i Poljska insistiraju da se u njega ugradi niz zahteva koji se odnose na slabljenje veza Srbije i Rusije – od uvođenja sankcija do vojne saradnje.
Igor Novaković, koordintor Radne grupe za poglavlja 30 i 31 Nacionalnog konventa o EU, kaže da se Srbija prilikom osnivanja Centra saglasila da će dati diplomatski status osoblju.

“To nije toliki problem za Zapad, koliko mogućnost da diplomatski status dobije i sama zgrada Centra, čime bi on praktično postao ruska teritorija”, objašnjava Novaković.
Prema njegovim rečima, kada je Centar osnovan, on je bio deo “paketa” dogovora o “Južnom toku”, koji je u međuvremenu susručuju da je on, za pet godina rada, opravdao svoje postojanje i namenu, koja je isključivo u domenu humanitarnog reagovanja -pružanja pomoći, spasavanja i organizacije saradnje u borbi sa vanrednim situacijama.
– Što se tiče međudržavnog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu predstavnika Centra, to predstavlja političko pitanje i o tome odlučuju vlade Srbije i Rusije- kažu u Centru u Nišu, prenose “Novosti”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI