ERDOGAN SVE OSTRIJI PREMA SAD I EU

Erdogan sve oštriji u određivanju Turske prema Zapadu.

Erdogan je rekao da je “scenario napisan spolja” za pokušaj vojnog puča 15. jula. On je dodao da SAD otežu sa izručenjem Gulena i da je to velika prepreka za borbu koju Turska vodi protiv terorizma.

– Nažalost, Zapad podržava teror i stoji uz zaverenike iz puča – rekao je Erdogan u govoru koji je održao u predsedničkoj palati.

On je kritikovao i nemačke sudske vlasti jer mu nisu dozvolile da se obrati putem video-linka svojim pristalicama u Kelnu i podsetio da je prethodno kurdskim liderima omogućeno da to učine kada su održavani skupovi Radničke partije Kurdistana.

U Turskoj je posle pokušaja vojnog udara privedeno više od 18.000 ljudi, a smenjeno i suspendovano nekoliko desetina lica u državnim službama. Najnovije čistke zahvatile su Fudbalski savez Turske i zaposlene u vojnoj bolnici u Ankari. Zapadne zemlje negodovale su povodom ovakve akcije turskih vlasti, a to je dodatno razljutilo Erdogana.

– Ovaj udar nije bio samo planiran spolja. Izvršioci u zemlji delovali su po scenariju udara koji je napisan spolja – naglasio je turski predsednik.

On je Vašingtonu postavio pitanje kako može biti strateški partner Ankare kada pruža utočište Gulenu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI