EPIDEMIJA GRIPA: Bolesno više od 40.000 ljudi, očekuje se da virus mutira u opasniji oblik!

SRBIJI PRETI EPIDEMIJA GRIPA: Bolesno više od 40.000 ljudi, očekuje se da virus mutira u opasniji oblik!
Srbiji početkom novembra preti velika epidemija gripa, upozoravaju lekari! Već sada je od virusnih repsiratornih infekcija širom zemlje obolelo više od 40.000 ljudi, od čega je u Beogradu registrovano 15.974 bolesnih

Međutim, prema tvrdnjama epidemiologa, nagle promene vremena koje se očekuju do kraja oktobra i mutacija virusa sezonskog gripa u teži oblik učiniće da se broj zaraženih udvostruči već u narednih mesec dana.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Leposava Garotić Ilić kaže za Informer da se broj zaraženih pacijenata samo u Beogradu nedeljno povećava za čak deset odsto!

Tačno je da je prisutna serija akutnih respiratornih infekcija i očekuje se da se broj pacijenata povećava. Naš zavod vodi statistiku na nedeljnom nivou u Beogradu, pa u prilog ovom porastu ide i činjenica da je samo prošle nedelje zabeleženo čak 15.974 zaraženih pacijenata, od čega 7.116 dece uzrasta od pet do 19 godina. Ovo je preslikana situacija svake godine, a najveći porast se očekuje u narednih mesec dana – otkriva dr Ilić.

Direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Ranković ističe da su nagle promene vremena koje nam tek slede idealni uslovi za širenje zaraze!

Poslednje dve nedelje sezonska respiratorna infekcija je u punom jeku! Upala grla, curenje nosa, kašalj, slabost i povišena temperatura glavni su simptomi ovog gripa. Ipak, grip u mnogo većoj razmeri nam tek sledi, pogotovo ako uzmemo u obzir da nam posle ovih hladnih dana dolazi još jedan topliji period, idealan za širenje virusa – upozorava dr Ranković, i dodaje da situaciju otežava to što je školska godina tek počela.

Da osim običnih simptoma prehlade sezonski grip može da prouzrokuje i veoma tešku kliničku sliku objašnjava specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

Virus gripa zbog prisustva raznih bakterija vremenom mutira i prave teži zdravstvene tegobe koje se lekovima, čajevima, vitaminima i sredstvima za prehladu brzo suzbijaju. Međutim, hronični bolesnici, trudnice i starije osobe moraju posebno da vode računa u narednom periodu i po potrebi se obavezno jave lekaru – apeluje dr Dimitrijević.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI