EKSLUZIVA: PAPIN ŠAMAR USTAŠAMA! STEPINAC NEĆE BITI SVETAC!

Kanonizacija Stepinca odložena je na neodredeno, odnosno “pričekaće božje vreme”, kako se izrazio državni sekretar Vatikana i papin zamenik Pjetr Parolin
 

Presudan uticaj da se donese ovakva odluka imao je lično papa Franja, koji je to nedavno saopštio i hrvatskom premijeru Plenkoviću, tokom njegove posete Vatikanu. Ovo će svakko znatno popraviti ionako solidne odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, a načelno je, kako kažu izvori u SPC, dogovoreno i da papa poseti Srbiju 2020. godine.

Sveštenik krvavih ruku

– Sredinom aprila 1941. Stepinac pozdravio formiranje ustaške NDH
– Susretao se često s Antom Pavelićem i pružao mu podršku u etničkom čišćenju Srba
– Javno izrazio sumnje u moućnost zajedničkog života Srba i Hrvata u jednoj državi
– Učestvovao u masovnom i prisilnom pokrštavanju Srba
– Bio je upoznat sa mnogim zločinima nad Srbima, postojanjem koncentracionih logora u kojima su mučeni najviše Srbi, ali nije ništa učinio da to spreči niti se javno usprotivio

Parolin, koji je u dvodnevnoj oseti Hrvatskoj, na pitanje tamošnjih novinara o kanonizaciji kardinala Stepinca nije odgovorio direktno, ali je iz njegove poruke da “treba pričekati božje vreme jer je božje vreme savršeno” manje-više sve jasno.– Nakon odluke o odlaganju kanonizacije Stepinca, načelno je dogovoreno i da papa konačno dođe u Srbiju najverovatnije 2020. godine. On bi mogao doći i ranije, ali se te posete, po pravilu, pripremaju bar dve godine – objašnjava naš izvor.Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, odluku Vatikana vidi kao korak ka pomirenju dve crkve.

– Istorijske činjenice govore da je Alojzije Stepinac ratni zločinac, odgovoran za genocid nad više od milion Srba, Jevreja i Roma, i ako Vatikan zaista želi pomirenje sa SPC, neće ikada uslišiti volju Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH – kategoričan je Linta.Istoričar Milan Koljanin nije iznenađen porukom sekretara Svete stolice i savetuje da Srbija, kao i Vatian, ostavi to pitanje po strani.– Duboko sam ubeđen da ne treba da dajemo publicitet pitanju Stepinčeve kanonizacije, kad već i sam Vatikan tako postupa. Vatikan želi da se ta stvar smiri, da se ne ide još s tim, da se pričeka. Prema tome, i mi bi po tom pitanju trebalo da se primirimo – smatra Koljanin.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI