EKSKLUZIVNO: Novak Đoković otvorio dušu u autorskom tekstu!

PORODICA JE GLADOVALA ZBOG MENE! Novak Đoković otvorio dušu u autorskom tekstu!
Najbolji srpski teniser Novak Đoković otkrio je da se njegova porodica odricala osnovnih životnih potreba kako bi on uspeo u sportu. Svetski broj dva otkrio je ovo u autorskom tekstu za globalni godišnjak “Turning points”

Novak je najstariji sin u porodici Đoković, a ima braću Marka i Đorđa. Ocu Srđanu i majci Dijani nije bilo lako da odgajaju uspešnog tenisera i još dvoje dece u Srbiji.

Moja braća i roditelji ponekad nisu imali dovoljno novca ni za račune i osnovne potrebe samo da bi meni omogućili da izađem na teren i pobedim. Osećao sam veliku odgovornost da ni slučajno ne izneverim njihovo poverenje i učio sam kako da me odgovornost ne optereti u pokušajima da pružim maksimum. U tome mi je mnogo pomoglo što sam se bavio onim što volim, tenisom – objasnio je Đoković.

Ova godina je bila sjajna

ap photo

Đoković jeste izgubio prvo mesto na ATP listi u novembru, ali s obzirom na to da je osvojio sedam titula jasno je zašto sezonu smatra uspešnom.
Godina je bila sjajna, čini mi se da sam živeo tri života. U sledeću godinu ulazim odmorniji, spremniji i motivisaniji. Moja najveća sreća je što se svakoga dana budim sa svrhom većom od sebe samog. Uživam u ulozi oca, muža, profesionalnog tenisera. Svaka stanica je prilika da naučim nešto novo i otkrijem svoje limite. I pomerim ih – jasan je Novak.

Tražio krivca

Srpski as je priznao da je ranije krivicu za neuspeh često svaljivao na druge.

Sa uspesima dolaze i neuspesi. Oni vas teraju da se preispitujete, a najlakši način suočavanja sa tim jeste i najgori: da tražite krivca u nečemu ili nekome. Čovek lako pronađe izgovor i razlog za neuspehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. Radio sam to i sam. Izgubim meč, a izgubio sam ih mnogo, i tražim opravdanja: u trenerskoj ekipi, jakom vetru i suncu, žicama na reketu – nabrajao je Novak.

S vremenom je shvatio da to nije način na koji treba da se suočava s porazima.

Sada se prvo okrećem sebi kad izgubim meč. Gledajući druge i uočavajući njihove nedostatke, dobijam jasne poruke kakav ne treba da budem. To je moj beskrajno težak, kompleksan i životno dug poduhvat. Kad izađem na teren, ja sam taj koji udari viner ili aut. Tako je i u životu. Okolina može da vam pomogne da budete bolji, ali prava odgovornost koju imate jeste ona prema sebi – objasnio je Novak.

Važna formula

Posebnu pažnju Đoković je posvetio tome kako se nosi sa očekivanjima.

Oduvek sam svestan koliku podršku imam. Ali mora da postoji ravnoteža između preuzimanja odgovornosti i sreće u životu, između uspeha i odnosa sa bliskim ljudima. To je jedina formula koja je važna. Moje učenje je tek tu počelo: kako da ostanem dosledan sebi i izbegnem pritiske i očekivanja javnosti i drugih – istakao je Novak i otkrio kako se nosi sa pritiskom:

Učio sam kako da smirim otkucaje srca pred meč tako što bih disao i brojao u sebi. Naučio sam da ne dozvolim da tuđe insinuacije poremete moj mir i fokus. Ranije su takve stvari mogle da me koštaju celog seta, a nekad i meča.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI