Ekonomista Zoran Grubisic : Ekonomski ciljevi nove vlade su REALNI

Ekonomista Zoran Grubišić je izjavio danas da ekspoze mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića predviđa realne makroekonomske ciljeve – povećanje privredne aktivnosti, više stope privrednog rasta i smanjenje nezaposlenosti.

Grubišić je rekao da je značajno i to što će privredni rast biti podstaknut kroz podizanje plata i penzija i povećanje potrošnje, kao i nastavak pokretanja značajnih državnih infrastrukturnih projekata i privlačenje stranih investicija.

– Sve sa ciljem povećanja agregatne tražnje i ostvarenja viših stopa privrednog rasta u dužem vremenskom periodu. Kada povećate privrednu aktivnost i stope privrednog rasta, samim tim uravnotežujete deficit – naveo je on.

Grubišić kaže da će biti zaustavljeno povećanje javnog duga, što je delimično već postignuto njegovim usporavanjem.

Prema njegovim rečima, koliko će ti rezultati biti ostvareni zavisi delom od instrumenata ekonomske politike i fokusa vlade, a drugim delom od okolnosti u okruženju i zemljama EU.

– U strukturi BDP-a treba povećati tekuću potrošnju, a to su plate i penzije odnosno ono što troši sektor domaćinstava. Država može da investira u infrastrukturne projekte, podigne neto izvoz i drugo, ali da bi sve to bilo održivo potrebna je povećana tražnja na tržištu finalnih proizvoda – kazao je Grubišić.

On dodaje da je za dostizanje većeg privrednog rasta potrebno da u tom lancu budu i domaćinstva pored države, investitora i realnog sektora.

– Dinamika povećanja će zavisiti, pre svega, od toga da li su ostvareni prvobitni planovi za povećanje privrednog rasta, ali i od revizija aranžmana sa MMF-om. Ako ostvarimo zacrtano povećanje privredne aktivnosti i smanjenje budžetskog deficita po tom osnovu onda će i MMF dati zeleno svetlo i omogućiti da se povećaju plate i penzije – rekao je sagovornik Tanjuga.

On navodi da ekspoze predviđa i značajne strukturne reforme na kojima će insistirati sve međunarodne finansijske institucije, a prvenstveno MMF, Svetska banka i Evropska banka za obnova i razvoj.

– Tu će ključan deo reformi biti zasnovan na javnom sektoru odnosno javnim preduzećima i koliko će vlada biti istrajna u ostvarivanju tih reformskih zadataka, jer sve prethodne vlade su uglavnom to postavljale kao prioritet, ali nisu istrajale u tome. Sada vlada ima pun politički mandat i volju, pa je za očekivati da će se upustiti u nepopularan deo reformi – dodao je Grubišić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI