DZON KERI U MOSKVI NA KOLENIMA PRED PUTINOM…

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o načinima da se ponovo pokrene mirovni proces za Siriju.

Kako prenosi AFP, ovo je druga Kerijeva poseta Moskvi ove godine.

Uoči Kerijevog dolaska, američki dnevnik “Vašington post” objavio je da će SAD ponuditi saradnju Rusiji u okviru zajedničke vojne akcije protiv Al-Nusra fronta i takozvane Islamske države u Siriji.

Keri nije dematovao pisanje američkog lista ali je odbio da diskutuje o detaljima pre sureta u Kremlju, prenosi AFP.

Prema Postu, koji navode delove nacrta predloga, američki i ruski komandanti će uspostaviti zajedničku komandu i kontrolni cenatr kako bi usmerili vazdušne udare na džihadističke grupe.

Trenutno, ruske snage u Siriji deluju u saradnji i u znak podrške sa snagama predsednika Bašara el Asada protiv brojnih pobunjeničkih frakcija dok je međunarodna koalicija predvođena SAD usmerila napade na IS.

Kako navodi AFP, bilo kakav sporazum između dve strane biće kontroverzan jer će ga mnogi, uključujući kritičare američkog presednika Baraka Obame u Vašingtonu, tumačiti kao prećutno prihvatanje Putinovih napora da podupre Asadov režim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše izveštaj pre nego što zvanična Moskva dobije predlog, ali je ponovio da Kremlj smatra da je neophodna koordinacija zajedničkih napora protiv džihadista i da Moskva žali što Vašington odbija saradnju sa Rusijom.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI