DRAGAN SUTANOVAC POSEDUJE PREKO MILION EURA BEZ DANA RADNOG STAZA

Predsednik DS, pored tajkunkog stana na Vračaru vrednog skoro milion evra, ima i ogromnu oročenu štednju u dve banke. Nije jasno odakle mu tolike pare, jer se ceo život bavi samo politiom…
 

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, koji prema dosupnim podacima nema dana radnog staža van politike, pored luksuznog stana u blizini Hrama Svetog Save na Vračaru, vrednog skoro milion evra, ima čak 300.000 evra oročene štedje na ličnim računima u banci!

Privatizacija, tranzicija…
Ko god je na bilo koji način učestvovo u privatizacijama i tranziciji, nije iz toga izašao bez nekoliko miliona evra…
Branko Radun, analitičarTo je otkriveno pošto su Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i antikorupcijski portal “Pištaljka” objavili faksimil presude Prvog osnovnog suda ojom je Šutanovac prošle nedelje, pod sumnjivim okolnostima, oslobođen na suđenju za aferu “Pašnjak”.

Oružje, slike, satovi…

Tekst pomenute presude otkriva da Dragan Šutanovac raspolže tajkunskim bogatstvom potpuno neobjašnjivog porekla. Uz milionski vredan dupleks na Vračaru i 300.000 evra “štednje” na računima, Šutanovac, kako stoji u presudi, poseduje i umetničke slike, skupocene satove i vredno oružje…Predsednik DS, po obrazovanju diplomirani inženjer mainstva, poreklom je iz skromne radničke porodice, pokojni otac mu je bio građevinski radnik rodom sa sela i nema ni govora o tome da je toliki imetak nasledio. U javnosti se pominjalo da Šutanovac dobija novac od svg tasta, poznatog pevača Miroslava Ilića, ali je to ovaj u više navrata demantovao tvrdeći da zetu ne daje keš.

Šta sve ima Šutanovac

* Stan od 190 kvadrata i galeriju od 139 kvadrata u luksuznoj zgradi u Skerlićevoj na Vračaru
* Na računima u bankama više od 300.000 evra – na jednom štednom računu Banke Inteza 200.000 evra, na drugom još 99.324 evra
* Luksuzni satovi, oružje, umetničke slike…
* Petosobna kuća površine 157,5 kvadrata u selu Tulare u Prokuplju (nasledstvo, trećina vlasništva)
* Njiva u selu Tulare, 3,4 hektara (nasledstvo)
* Voćnjak, pet ari (nasledstvo)
* Voćnjak, 12 ari (nasledstvo, trećina vlasništva)
* Livada, sedam ari (nasledstvo, trećina)

Kako god bilo, tek, u presudi Prvog osnovnog suda se, između ostalog, navodi:

* Utvrđeno je da Dragan Šutanovac ima oočeni štedni ulog kod Banke Inteza u iznosu od 200.000 evra, Marija Šutanovac (Šutanovčeva žena, ćerka Miroslava Ilića, prim. ur.) u gotovini na računu kod Banke Inteza poeduje 85.000 evra na ime pozajmice od oca, kao i da Dragan Šutanovac ima oročeni štedni ulog kod Banke Inteza u iznosu od 99.324 evra, kao i da Dragan Šutanovac poseduje umetničke slike, satove i oružje, a Marija Šutanovac nakit..* Dragan Šutanovac na računu u Komercijalnoj banci na dan 28. 1. 2013. godine poseduje 56.838,89 dinara, na računu kod Komercijalne banke na dan 28. 1. 2013. 6.127,55 dolara, na računu iste banke na dan  8. 8. 2012. godin 56,58 britanskih funti, kao i da Marija Šutanovac na računu kod Hipo Alpe Adrija banke poseduje 90.000 evra po osnovu prodaje stana u Beogradu, u ulici Bulevar despota Stefana…Dragan Šutanovc juče je odbio da govori za Informer. On je, umesto da javnosti objasni poreklo svog bogatstva, na Fejsbuku zapretio novim uličnim protestima i hapšenjima ljudi koji su danas u vrhu vlasti!?“To što sam ja oslobođen ne znači da je Srbija slobodna! Moramo da je oslobodimo od najgore, najbahatije i najbezobzirnije vlasti! Zna narod da s odavno preterali i da im je vreme da se pakuju, ko za opoziciju, ko za košulju. Od septembra ćemo se videti na ulici, da čujemo šta narod misli i ponudimo rešenja za odlazak najgore vlasti u modernoj istoriji Srbije”, napisao je Šutanovac.

Spasić: Nije mu to od poslaničke plate

Mario Spasić iz Saveta za monitoring smatra da Šutanovac mora da objasni odakle mu 300.000 evra.
– Nemoguće je da neko od ministarske i poslaničke plate uštedi toliki novac. Ovo stvara sumnju da se tokom svog ministarskog mandata bavio  nekim nezakonitim radnjama – naglašava Spasić.Čovek je ekspertlić kaže da je ovaj slučaj odličan primer “vrednosti za koje se demokrate zalažu već 27 godina”.– Samo najbolji eksperti, poput Šutanovca, imaju tako oštro oko da na Vračaru, u najstrožem centru Beograda, nepogreivo lociraju pašnjak. Takvo znanje zaslužuje i nagradu od više stotina hiljada evra… – ironično poručuje Orlić, i dodaje da od tako sklonjenog milionskog keša žive i drugi vrhunski eksperti žutog kartela: i Aleksandar Rodić, i Vuk Jeremić, i Saša Janković, i Saša Radulović…Konačno, analitičar Branko Radun kaže da ovakvi primeri samo pokazuju da je za pojedince politika najunosniji biznis.– Nažalost, Šutanovac nije jedini. Mnoi su se obogatili posle 5. oktobra. Ko god je na bilo koji način učestvovao u privatizacijama i tranziciji, nije iz toga izašao bez nekoiko miliona evra – zaključuje Radun.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI