Dosije Vuk Jeremić

Ko je zaista bivši ministar spoljnih poslova u vladi Borisa Tadića, najmlađi šef diplomatije, neuspeli kandidat za „predsednika sveta”, te kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić

Nakon osmomesečnog istraživanja, pretrage na stotine dokumenata i ukrštanja podataka, kontaktiranja sa sagovornicima i saradnicima koji su imali dodirnih tačaka s aktivnostima Vuka Jeremića u vreme dok je obavljao funkciju ministra inostranih poslova Srbije, medijska mreža „Antidot” pronašla je mnogobrojne dokaze o milionskim proneverama državne imovine, rasipničkom ponašanju unutar Ministarstva inostranih poslova (MSP) i tajnim ugovorima s američkim lobističkim firmama. Svi podaci izneti u tekstu dokumentovani su zvaničnim dokumentima Vlade Srbije, internim listinzima MSP, izveštajima DRI i registrima APR-a.

———————————————————-

Tokom petogodišnjeg mandata na mestu ministra spoljnih poslova, na svoja luksuzna putovanja Vuk Jeremić je potrošio više od 3,6 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. O obimu tih izdataka ilustrativno govori podatak da je samo za Jeremićeva putovanja godišnje izdvajano više nego za putne troškove celog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) tokom 2014. godine.

U toku petogodišnjeg mandata na mestu ministra spoljnih poslova, Jeremić je poslove nabavke avionskih karata ekskluzivno poverio firmi „Aeroklub”, i to bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovođenja postupka javne nabavke. U izveštaju sačinjenom nakon provere finansijskog poslovanja MSP u 2011. godini, Državna revizorska institucija (DRI) ukazala je na firmu „Aeroklub”, od koje je to ministarstvo pretežno nabavljalo avionske karte u vreme dok je resorom rukovodio Vuk Jeremić.

U izveštaju sačinjenom nakon kontrole, DRI je konstatovala da su tokom 2011. godine vršena plaćanja prema firmi „Aeroklub d. o. o.” iz Beograda u ukupnom iznosu od 42,4 miliona dinara (oko 360.000 evra) na osnovu faktura bez potpisanog ugovora i bez sprovedene procedure javnih nabavki. DRI je tim povodom upozorila da je, kupujući avionske karte od „Aerokluba”, ministarstvo prekršilo dva zakona – Zakon o budžetskom sistemu iz 2009. i Zakon o javnim nabavkama iz 2009.

Međutim, plaćanja prema „Aeroklubu” tokom 2011. godine samo su deo onoga što je ova favorizovana firma prihodovala od Jeremićevog departmana. Tokom pet godina njegovog rukovođenja MSP, „Aeroklubu” je na ime kupovine avio-karata isplaćeno oko 180 miliona dinara. Prema finansijskim izveštajima „Aerokluba” iz 2010. i 2011, koji su javno dostupni u registru Agencije za privredne registre (APR), može se zaključiti da je u te dve godine „Aeroklub” preko 90 odsto svojih poslovnih prihoda realizovao u poslovima sa MSP. Tako se u izveštaju za 2011. može videti da je te godine MSP „Aeroklubu” za nabavku avionskih karata platilo 42,4 miliona dinara, što je predstavljalo 99,1 odsto ukupnih prihoda te privatne firme. Slična situacija bila je i 2010, kada je „Aeroklub” ukupno prihodovao 33,4 miliona dinara, od čega je iz budžeta MSP došlo oko 95 odsto tog iznosa.

O državnom trošku na teniski meč u Londonu
Od 2. do 4. jula 2011. Jeremić je, zajedno sa suprugom Natašom, o državnom trošku, boravio u privatnoj poseti Londonu, gde je prisustvovao finalnom meču teniskog turnira u Vimbldonu i privatnoj zabavi srpskog tenisera Novaka Đokovića. Za tu priliku Jeremić je iz državnog budžeta potrošio 537.000 dinara za avionski let i 1.000 evra za dva noćenja u londonskom hotelu „Hajat”, a nije propustio priliku ni da naplati dve dnevnice u iznosu od 126 funti, koje su podizane preko privatne menjačnice „Trange frange”.

Da između Vuka Jeremića i firme „Aeroklub”, čiji je vlasnik Ivan Novčić (za koga se veruje da je blizak rođak Jeremićeve supruge Nataše), postoji tajna veza, ukazale su i informacije koje je, pozivajući se na istraživanja BIRN-a, u januaru 2013. objavio sajt te organizacije „Balkan insajt”. „U 2011. ova firma je pobedila na tenderu – kao jedini ponuđač – za kupovinu avionskih karata za potrebe Teniskog saveza Srbije (TSS). Ako se uzme u obzir vrednost posla od 40 miliona dinara, činjenica da se prijavio samo jedan ponuđač prilično je neobična”, navedeno je u tekstu BIRN-a. Prema tim informacijama, koje TSS i Jeremić nikada nisu demantovali, u septembru 2011. godine „Aeroklub” i TSS potpisali su ugovor vredan 40 miliona dinara (oko 360.000 evra), što je bilo gotovo identično iznosu koji je „Aeroklub” te iste godine dobio i od MSP. Sve se ponovilo i u julu naredne 2012. godine, kada su TSS i „Aeroklub” sklopili novi ugovor na isti iznos, 40 miliona dinara.

U vreme kada je TSS kupovao avionske karte preko „Aerokluba”, Vuk Jeremić je bio predsednik tog saveza. Iako je na funkciju predsednika TSS zvanično izabran u novembru 2011. godine, u svojstvu vršioca dužnosti on je tu funkciju de fakto obavljao od januara te godine.

Višegodišnja praksa institucija kojima je rukovodio Vuk Jeremić da budu najznačajniji poslovni partneri „Aeroklubu” nastavljena je i u slučaju njegove nevladine organizacije – Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD). Prema podacima do kojih je došla Medijska mreža „Antidot”, u periodu od 1. aprila 2014. do 20. januara 2017, sa računa CIRSD-a „Aeroklubu” su uplaćena sredstva u iznosu od 170.898.000 dinara, što je jednako iznosu od 1.400.000 evra.

Pod plaštom borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i sprečavanja priznavanja kosovske nezavisnosti Jeremić je na putovanja godišnje trošio više od bilo kog ministra spoljnih poslova u periodu posle 2000. godine. Za sedam i po meseci u prvoj godini svog mandata, Jeremić je na putu proveo 84 dana, što u proseku znači da je svaki treći dan bio na službenom putu. Sa istom praksom nastavio je i narednih godina: 2008. na službenom putu je proveo 195 dana, 2009. godine čak 206, tokom 2010. godine 186, 2011. godine ravno 200, dok je za šest meseci poslednje godine svog mandata u „borbi za Kosovo” proveo 88 dana.

Leteo je ili privatnim avionima „Prins avijejšn” ili biznis klasom preko pomenute firme „Aeroklub”. Prema javno dostupnim listinzima MSP, 70.000 evra plaćen je samo jedan Jeremićev put u Etiopiju u koju je bivši šef diplomatije za pet godina putovao čak tri puta.

Svakako, Vuk Jeremić je kor svojih aktivnosti usmerio na Sjedinjene Američke Države, posebno u vezi sa ličnom ambicijom da postane generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Dok je bio ministar spoljnih poslova, o trošku građana Srbije Atlantik je preleteo čak 64 puta (2008. godine čak 19 puta). Osim što je kroz skupa lobiranja američkih kompanija sebi obezbedio posao u Njujorku tokom 2012. i 2013. godine, uspeo je da izdejstvuje da i po prestanku obavljanja te funkcije sa suprugom ostane u luksuznom stanu na Menhetnu u Njujorku, gde je prosečna cena iznajmljivanja stana između 4.000 i 8.000 dolara mesečno.

Da bi u potpunosti iživeo svoj san svetskog vladara, osim na hotele u kojima odsedaju šeici i pripadnici kraljevskih dinastija, Jeremić je ogromne svote trošio i na iznajmljivanje privatnih aviona. Iako je 2009. godine postojalo barem dvadeset varijanti da se biznis klasom doputuje do Holandije, srpski ministar spoljnih poslova, iz zemlje u kojoj je prosečna plata tada iznosila 300 evra, u tu zemlju je otputovao privatnim avionom za vrtoglavih 29.000 evra. Dalje, u julu 2008. godine njegov let do Irana plaćen je 28.000 evra, dok su se tokom 2009. godine nizali enormno skupi letovi do Egipta (23.000 evra), Sirije (34.000), Azerbejdžana (23.000)… Iste godine let od Belgije do Kipra koštao je 26.000 evra. Niz se nastavio i tokom 2010. godine, kada je Jeremić iznajmljenim avionima putovao u Etiopiju (27.000 evra), Irak (30.000), Brazil (21.000), Kazahstan (26.000) i Luksemburg (20.000).

U 2011. godini najskuplja su bila putovanja u Etiopiju u iznosu od 39.000 evra i Kazahstan od 35.000 evra. Iste godine jednodnevna Jeremićeva poseta Trinidadu i Tobagu koštala je 16.000 evra, dok je ona Libanu srpski budžet stajala 22.000 evra. Rekorde u trošenju državnog novca Jeremić je postigao u poslednjoj godini na funkciji ministra spoljnih poslova kada su za let do Etiopije građani Srbije platili čak 70.000 evra! Konačno, privatni let Belgija–Švajcarska–Letonija koštao je 55.000 evra.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI