DONALD TRAMP : Raskidam sporazum o Transpacifičkom partnerstvu (TPP),

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će prvog dana preuzimanja vlasti izaći iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), ali i još mnogo toga…

– Zatražio sam od svog tranzicijskog tima da sastavi spisak izvršnih aktivnosti koje možemo preduzeti već prvog dana kako bismo obnovili naše zakone i vratili natrag naša radna mesta – kazao je Tramp u video poruci u kojoj je najavio prioritete u prvih sto dana vlasti.

– Kad je reč o trgovini, objavljujem da imamo nameru da se povučemo iz Transpacifičkog partnerstva, potencijalne katastrofe za našu zemlju – rekao je Tramp.

– Umesto toga, pregovaraćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo vratili radna mesta i industriju nazad na američko tlo – kazao je novoizabrani američki predsednik najavivši povlačenje iz trgovinskog sporazuma koji je potpisan 2015. i koji uključuje 12 zemalja tog područja, a u koji nije uključena Kina.

Sporazum još nije ratifikovan, a kada bi stupio na snagu, pokrivao bi 40 odsto svetske ekonomije.

Tramp je u svojoj videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama naveo ukupno šest poteza koje namerava da povuče prvog dana u Beloj kući:

– povlačenje iz TPP-a

– ukidanje restrikcija u proizvodnji energenata u SAD što bi trebalo da otvori milione radnih mesta

– ukidanje propisa koji se odnose na preduzetništvo i uvođenje pravila da se na svaki novi propis ukinu dva stara

– naručivanje plana borbe protiv kibernetičkih napada i svih drugih napada

– naređivanje istrage zloupotrebe viza kojima se nanosi šteta američkim radnicima

– uvođenje petogodišnje zabrane bavljenja lobističkim poslovima svima koji napuste visoki položaj u državnoj službi

Analitičari i brojni komentatori na društvenim mrežama redom ističu ono što Tramp nije spomenuo među svojim prvim potezima – gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje Obamakera.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI