DOMINACIJA: Rusi uspostavili prevlast u Crnom moru SAD u problemu

DOMINACIJA: Rusi uspostavili prevlast u Crnom moru, NATO planovi osujećeniKretanje SAD i NATO potpuno ograničeno

Rusija je uložžila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspeh, naročito ako se uzme u obzir ššto je tako poremetila planove NATO-a za taj region, pišše list „Forbs“.

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im saradnju u sprovođenju vojno-pomorskih vežžbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta, prenosi Sputnjik.

Vaššington to objaššnjava time da je držžavama koje se graniče sa Rusijom neophodna zašštita od potencijalne „pretnje“ od strane Moskve, pišše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažžnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako neššto ima istorijske i stratešške argumente.

Iz tog razloga uopššte se ne treba čuditi ššto Moskva ulažže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniči kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vaššington da uveliča rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI