DOGOVOR VLADE I MMF: DOZVOLJENO POVECANJE PLATA I PENZIJA U 2018

Šef Misije Međunarodnog monetarog fonda Džejms Ruf izjavio je da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri za budžet za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine. Ministar Dušan Vujović je rekao da je jedan od vrlo opipljivih rezultata to štosada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra, jer plaćamo niže kamate
 

– Zajedno sa većim prihodima za plate i penzije, planirani fiskalni deficit je 0,7 odsto BDP-a, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga – reao je Džejms Ruf, navodi se u saopštenju MMF.Kako je navedeno, imajući u vidu dobre ostvarene rezultate, vlada planira da deo novca iz većeg fiskalnog prostora i u ovoj goini iskoristi za isplatu bonusa penzionerima, kao i za bonuse određenim kategorijama zaposlenih.

Ruf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za dva odsto, a za 2018. za 3,5 odsto.

Govoreći o osmoj reviziji, rekao je da je postignut dogovor o politikama koje su potrebne kako bi uspešno zaključili reviziju.– Svi što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra je urađeno, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja – rekao je Ruf i dodao da će pozitivan izveštaj biti poslat naodobrenje Bordu direktora MMF, koji zasedaju, kako se očekuje, u decembru.Ruf je naglasio da je prioritet za 2018. da se očuvaju teško ostvareni dobri fiskalni rezultati, pa je potrebno nastaviti podršku inicijativama za podsticanje privrednog rasta, kao što su povećanje javnih investicija i smanjenje poreskh opterećenja za radnike sa niskim prihodima.

Nastavljaju se snažne ekonomske performanse Srbije

Džejms Ruf ocenio je, na kraju razgovora o osmoj reviziji stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbrija zaključila sa tom organizacijom, da se nastavljaju snažne ekonomske performanse Srbie.  Ruf je rekao da se to dešava iako su u prvom kvartalu bile privremeno usporene zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom. – Aktivnosti su ostale snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i investicija – rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Naronoj banci Srbije. Ruf je dodao da su uslovi na tržištu rada bolji, a privatni sektor otvara nova radna mesta, a predstavnici delegacije pohvalili su i pad stope nezaposlenosti.

MMF je za ovu godinu prognozirao realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu na dva odsto , a za 2018. na za 2018. na 3,5odsto.Istakao je da je osnovna ekonomsk potražnje ili fiskalne kontrakcije.

Rekao je da MMF uočava poboljšanje i na tržištu rada, otvaranje velikog broja radnih mesta u privatnom sektoru.S obzirom na nisku inflaciju, kako je preneo, MMF smatra monetarnu politiku NBS spravnu, a u tekućoj godini vidi dobre fiskalne rezultate, dodajući da je fiskalni balans blizu pozitivne nule, što je puno bolje od projektovanog budžetskog deficita.Ruf je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuća.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI