DJORDJE PRELIC OSUDJEN NA 12 GODINA

Viši sud u Beogradu osudio je danas na 12 godina zatora navijača Partizana Đorđa Prelića povdom optužbi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u cetru Beograda 2009. godine, što tri godine mnja kazna nego odone na koju je bio osuđen u odsustvu
BRIS TATON DJORDJE PRELIC


Prelić je ranije u odsstvu bio pravosnažno osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije 2014. godine posle višegodšnjeg bekstva.
Današnom presudom stavljena je van snage prethodna presuda, mada je Prelić proglašen krivim zbog istog krivicnog dela teško ubistvo.
I na novu presudu i tužilaštvo i Prelićeva odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da donese pravosnažnu presudu.
U kaznu mu se uračcunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji, a pritvor mu je danas opet produžen. 

Prelić je osuđen za krivično delo teško ubistvo kao jedan od organizatora nereda koji su doveli do masovne tuče navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine neposredno pred utakmicu Partizan – Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

On je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog pravosnažne presude kojom je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, odbreno ponavljanje suđenja.
Na početku suđenja negirao je bilo kakvu vezu sa smrću Tatna, tvrdeći da nije učestvao u tuči.
Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposedno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadbijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.
U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.
Suđenje zbog ovog krivičnog dela ponavja se i Dejanu Puzigaći koji je takođe negirao krivicu i učešće u tuči.
On se tokom bekstva zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, a uhapšen je u septembru 2015. godine u Atini a potom iručen Srbiji.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI