Dejvid Mekalister: Ne zanima me sta misle Jankovic i Jeremic

Dejvid Mekalister poručio da nimalo nije zabrinut zato što su Saša Janković i Vuk Jeremić odbili sastanak s njim. Uvek se trudim da se sastanem s predstavnicima i vlasti i opozicije, rekao je Mekalister
 

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju koji dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, nimalo nije zabrinut zbog toga što su propali dosovski predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić odbili da se sastanu s njim.Upitan da prokomentariše to što ga Janković i Jeremić bojkotuju i optužuju da podržava predsednika države Aleksandra Vučića tako što “zataškava dokaze o cenzuri i diktaturi u Srbiji” (!?!), Mekalister je izbegao direktan odgovor, ali je poručio da ipak očekuje dobru posetu.

Srećan sam što dolazim
Radujem se predstojećoj poseti Beogradu
Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju– Radujem se predstojećoj poseti Beogradu krajem ove nedelje. Kao izvestilac Evropskog parlamenta, uvek se trudim da se sastanem s predstavnicima i vlasti i opozicije – rekao je Mekalister, indirektno poručivši da ga zapravo ne zanima previše Jankovićevo i Jeremićevo odbijanje.

Uplašili se razgovora

Saša Janković i Vuk Jeremić nisu se juče oglašavali. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, komentarišući ove navode, kaže da su se Janković i Jeremić zapravo uplašili Mekalistera.

Dejvid Mekalister se sastaje sa:

* predsednik Srbije Aleksandar Vučić
* ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
* ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović
* šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević

Ko iz opozicije dolazi na sastanak:

* lider SDS Boris Tadić
* lider DS Dragan Šutanovac
* lider DJB Saša Radulović
* lider LDP Čedomir Jovanović

– Ni Saša Janković, ni Vuk Jeremić nemaju nikakvu politiku, ni unutrašnju, ni spoljnu. Zbog toga oni beže od bilo kakvog dijaloga, jer nemaju o čemu da pričaju. To je i razlog zašto su dočekali na nož poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu. Očigledno je da zbog svoje političke bezidejnosti ne žele da razgovaraju ni sa Mekalisterom – naglašava Martinović.

Mekalisterov protokol tražio je sastanak sa mnom kao šefom Odbora za evropske integracije. Medijska buka oko toga ko će doći na sastanak sa Mekalisterom, a ko ne, jeste bura u čaši vode.Vladimir Pejić, direktor agencije “Faktor plus”, ocenjuje da je Mekalisterov odgovor sasvim očekivan.– Normalno da je Jankoviću i Jeremiću više u interesu da se sastanu s Mekalisterom nego što je njemu da se sastane s njima dvojicom. Oni su se praktično sami diskvalifikovali iz tih razgovora, što mi je neverovatno jer obojica zastupaju stav da EU bude trajno opredeljenje za Srbiju. Kad je reč o dijalogu o Kosovu, možemo da pretpostavimo da im Vučić kao sagovornik ne odgovora. Ali neverovatno je da im ni Mekalister ne odgovara – podvlači Pejić.

Opozicija uvređena

Zoran Panović, programski direktor Demostata, smatra da je opozicija uvređena ponašanjem EU prema njoj.– Evropska unija podržava Vučića i to ih jako iritira i tu postoji jak problem. Danima je tema ko od opozicionih političara dolazi, ko ne dolazi, ko je stvarno sprečen, ko sa kim neće da sedi za stolom na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Sve ovo je šansa da se opozicija proglasi neozbiljnom i da ih ne može pomiriti ni Mekalister. On može da im poruči na sastanku da se uozbilje… – zaključuje Panović.

Mekalister: Srbija zaslužuje pohvale

Dejvid Mekalister izjavio je da je vidljiv napredak Srbije na putu ka EU, ali da ima i dosta toga da se uradi.
– Koliko god da hvalim Srbiju za dosadašnje uspehe, uvek ukazujem da još mnogo ima da se radi. Posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, neophodnih reformi. Medijske slobode imaju veliku vrednost i potpuno nezavisni mediji deo su evropske demokratije – poručio je Mekalister za “Dojče vele”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI