DAVOS: VUČIĆ SA ĐINPINGOM: Glavne teme direktna linija Beograd – Peking, pruga do Budimpešte i RTB Bor!

VUČIĆ U DAVOSU SA ĐINPINGOM: Glavne teme direktna linija Beograd – Peking, pruga do Budimpešte i RTB Bor!
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Davosu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim, kako je najavio uoči odlaska na Forum, namerava da otvori nekoliko za našu zemlju izuzetno važnih pitanja
Susret prijatelja: Premijer Srbije sa predsednikom Kine

Reč je o uspostavljanju direktne linije između Beograda i Pekinga, otpočinjanju radova na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta i da će “moliti za RTB Bor”. 

Vučić je uoči početka Foruma ocenio da je ovo najvažnija godina za našu zemlju na Svetskom ekonomskom forumu.

Srbija će, prema njegovim rečima, ove godine imati “najdinamičniju i najvažniju godinu u Davosu”, imajući u vidu politicku situaciju u regionu, Evropi i svetu, rekao je Vučić za Kurir. 

U skladu s tim je i veliki broj planiranih sastanaka.

Premijer se od jutros, pored kineskog predsednika, susreo i sa bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje, zatim sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom.

Potom treba da usledi susret sa švajcarskim predsednikom, ali i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će razgovarati o situaciji u regionu.

– Gotovo svi lideri će imati svoje najvise predstavnike, a u utorak ćemo imati ogromnu čast da s predstavnicima Šri Lanke budemo jedina zemlja koja će imati bilateralni susret s predsednikom Kine – primetio je premijer.

– Planiram da pokrenem nekoliko važnih pitanja uz ogromnu zahvalnost za Železaru i činjenicu da će sledeće godine između 40 i 70 odsto biti uvećani njeni kapaciteti, a pre svega pitanje uvođenja direktne linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog velikog grada, kako bismo iskoristili bezvizni rezim – naveo je on.

On kaže da su sve te teme koje je pomenuo od izuzetnog značaja i dobra priprema za posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini u martu.

Posle ovoga, kako naglašava premijer, sledi susret s potprerdsednikom SAD Bajdenom, s kojim će biti reči o problemima s kojima se Srbija susreće.

– Mislim da će teme biti region, naši odnosi s Prištinom, ali i svi drugi problemi s kojima se Srbija suočava. Mi smo u hendikepu kada moramo da objašnjavamo stvari, jer se naši pogledi razlikuju od pogleda najvećeg broja zapadnih sila, ali je veoma važno da se naši stavovi čuju kao i da saslušamo njihove stavove – ističe premijer.

On dodaje i da će sutrašnji dan biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

Među njima su stastanci s predstavnicima Blumberga, Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovani za namensku industriju, ali i s onima koji već rade Srbiji, poput Tarketa, Lukojla, naveo je Vučić.

Naglašava da će danas prisustvovati važnom nefomalnom okupljanju INGVEL na kome će prisustvovati Entoni Skaramuči, jedan od savetnika predsednika SAD Donalda Trampa.

– Biće diskusija na temu priorieta sledeće američke administracije, a kojoj će prisustvovati jedan od savetnika Trampa. Tu sam posebno pozvan da prisustvujem, ne sme da se iznosi u medije, ali je to svakako prilika da se napravi kontakt s novom administracijom i da se čuje kakav je to svet koji žele i kako mi možemo u to sve da se uklopimo – rekao je premijer.

Naravno tu su susreti i s kraljem i kraljicom i premijerom Belgije, pozvan sam na njihov svečani prijem, otkriva premijer.

– Sve ove susrete bi, kako naglašava, trebalo da iskoristimo da ojačamo poziciju Srbije i da pokažemo da znamo da ne moramo da smo sa svim saglasni, ali da je Srbija pouzdan partner i da će sačuvati mir. Mir i stabilnost su reči koje su od ključnog znacaja za nas. Ponekad nam je teško da sve to ostvarimo zbog toga što neki drugi čine, ali mi o njima ne smemo i ne možemo da govorimo loše, moramo da pronalazimo izlaz -, istakao je Vučić.

On je rekao da će se dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja i da će videti koje su to nove strategije rasta.

– Želimo da imamo više od četiri odsto rasta BDP-a, pa bismo mogli da kažemo da smo ostvarili odličan rezultat – zaključio je on.

Premijer će se susresti i predsednikom Švajcarske Šnajderom Amanom, s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI