DAUT HARADINAJ: DOSIJE ZLOCINA

Prema dokumentaciji koju su prikpili srpski istražitelji, Daut Haradinaj je osim organizacije terorističkih akcija označen i kao “neposredni ubica srpskih i albaskih civila lojalnih Srbiji”
 

Brat Ramuša Haradinaja, prma pisanju Sputnjika, treba da se nađe na prvoj optužnici Specijalnog suda za zločine bivše OVK.Njemu će se suditi po prvi put za ratne zločine, a srpski i međunarodni istražitelji takođe su ga označili kao “glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahim Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova”.Kako prenosi Blic Daut Haradinaj je, sa braćom Ramušem i sada pokojnim Škeljzenom, pokrenuo organizovanje OVK na području Metohije, na koem su njeni veći teroristički napadi počeli u jesen 1997. 

Tako je 26. novembra t godine u selu Lauša napadnuta policija, ali su teroristi odbijeni, a jedan od njih – Hasim Geci – je poginuo.Daut Haradnaj sa braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i postaje prvi zamenik Ramuša, a kasnije biva imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade “Isuf Grvala”, čiji su pripdnici počinili veliki broj zločina na području Dečana.

Napadi terorista postju intenzivniji i već do maja 1998. godine, sela oko Peći, ?akovice, Dečana i Kline bivaju očišćena tako da više nema Srba, a od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 0 policajaca.Daut Haradinaj u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, zbog čega dobija nadimak “Obogaljeni”, prenosi list, navodeći da su posebno teški zločini počinjeni u improvizovanom ztvoru u Glođanima, koji je bio pod direktnom kontrolom braće Haradinaj, kao i da su srpski istražitelji razotkrili kako su u tom logoru mučeni i ubijeni brojni civili.

\

Kako stoji u spisima srpskih istražitelja, Daut Haradinaj je neposredno učestvovao u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića.Kasnije je posto jedan od glavnih organizatora terorističkih aktivnosti u Makedoniji, i zbog tga 26. juna 2001. dospeva na američku “crnu listu”, sa koje do danas nije skinut, prenosi list.

Daut Haradinaj se u izveštaju Bebednosno-informativne agencije (BIA) spominje kao glavni kontakt sa islamskim terorističkim organizacijama.“Ispred komande Kosovskog zastitnog korpusa bio je zadužen za koordinaciju rada sa islamskom terorističkom oranizacijom Al Kaida. U tom svojstvu je oktobra 2001. u Sofiji organizovao sastanak sa Muhamedom Al Zavahirijem, bratom idejnog vođe pomenute organizacije, dr Ajmana al Zavahiria”, navodi se izveštaju BIA, koji prenosi Blic.

List takođe napominje da je poznato da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači videli u Albaniji sa Osamom bin Ladenom.Ime Dauta aradinaja vezuje se za organizaciju brojnih likvidacija – sa ubistvima svedoka zločina braće Haradinajpočelo je odmah po okončanju rata, a kulminirala su 2003, kada su ubijena i četiri zaštićena svedoka.

Sumnja se da je Daut Haradinaj bio zdužen za ovde likvidacije dok je Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu.Kfor hapsi Dauta 2002. zbog sumnje da je umešan u kriminalne aktivnosti, a Ramuš organizuje demonstracije ispred, i čak napd na zatvor Dubrava.Prema nalazima BIA, braća Haradinaj su predvodnici velikog kriminalnog klana čija je dalatnost usmerena “na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskg stanovništva”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI