Damir Krstičević ČLAN VLADE U ZAGREBU: Hrvatski ministar odbrane masakrirao srpsku decu u BiH

Zagrebački ‘Nacional’ piše da postoje dokazi koji potvrđuju da je Damir Krstičević kao komandant Četvrte gardijske brigade iz Splita umešan u jezive ratne zločine u okolini Jajca
 

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević sumnjiči se za stravičan ratni zločin na nevinim srpskim civilima – starcima, ženama i decom!

Tužilaštvo BiH, naime, Krstičevića sumnjiči da je 1995. kao komandant Četvrte gardijske brigade iz Splita bio akter jezivog masakra nad 32 Srba u selu Brnići kod Jajca.

Činjenice o akcijama “Južni potez” i “Maestral”

* za dva meseca ubijene su 364 osobe, od toga 137 civila
* 81 osoba bila je starija od 65 godina
* među ubijenim civilima bilo je 46 žena
* 31 žena bila je starija od 65 godina
* dokumentacija je predata Hagu 2002. godine, ali postupak nikad nije pokrenut

Kako je objavio zagrebački nedeljnik “Nacional”, hrvatski vojnici su pod Krstičevićevom komandom 13. septembra 1995. godine prvo izrešetali autobus pun srpskih izbeglica, među kojima je najviše bilo žena, dece i staraca, da bi ga potom gađali zoljom i zapalili!?!

Da zločin bude stravičniji, srpske izbeglice koje su išle u pravcu Jajca i Banjaluke bile su potpuno nenaoružane i nisu pružale nikakav otpor!

Sve podatke o Krstičevićevom ustaškom iživljavanju nad Srbima poseduje Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Prema ovim podacima, osim Krstičevića, u nezapamćen ratni zločin umešani su i Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović i drugi zasad nepoznati hrvatski vojnici. 

Krstičević: Destabilizacija Hrvatske

Damir Krstičević izjavio je juče da je ovo pokušaj destabilizacije Hrvatske i “specijalni rat” protiv Četvrte gardijske brigade i njega kao zapovednika!?!
– Kroz izbor saradnika i savetnika formirao sam dobar tim i krenuo u proces unapređenja sistema bezbednosti. Zašto sada žele da nas destabilizuju – naglasio je Krstičević.

Hrvatski vojnici su 13. septembra 1995. godine u okviru akcije “Maestral” izrešetali autobus pun civila, pa ga pogodili zoljom i zapalili. Sve je počelo kada su tog dana hrvatski vojnici napali Srbobran. Srpsko stanovništvo, mahom žene, deca i starci, krenulo je da beži ka Jajcu i Banjaluci. Kolonu su napali hrvatski vojnici na oko tri kilometra od Jajca. Sačekali su ih u zasedi i počeli da ih ubijaju. Svedoci tvrde da izbeglice nisu pružale otpor. U jednom autobusu ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, ali su hrvatski vojnici taj autobus potom gađali zoljom i zapalili, sa sve preostalim ranjenima i mrtvima, piše “Nacional”, koji navodi i da se Krstičević u više navrata javno hvalio učešćem u operaciji “Maestral”!?!

I dok u Hrvatskoj niko od zvaničnika nije komentarisao ovo skandalozno otkriće, Miodrag Linta, šef Saveza Srba iz regiona, ističe da Tužilaštvo BiH mora podići optužnicu u ovom slučaju.

Tužioci moraju da optuže Krstičevića i raspišu poternicu. Krajnje je vreme da on i ostali hrvatski oficiri koji su učestvovali u zločinačkim akcijama “Maestral” i “Južni potez” odgovaraju za brutalne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima na području zapadnokrajiških opština – zaključuje Linta.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI