DACIC ZA RTS: VOLEO BI DA SE DESI ISTO SVIMA KOJI SU PRIZNALI KOSOVO

Ministar spoljnih poslov Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč o jedostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju
 

Ivica Dačić, gostujući u emisiji Oko, rekao je da se Katalonija ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo.– Oni se ugledaju na Kosovo jer imaju jednostrane akte, ali i neke republike bivše Jugoslavije su vodile takvu politiku. Kratak je put od podrške jedinstvu zemlje do brzog priznanja novonastale realnosti kao što je bila Slovenija, Hrvatska, da ne pričam o Kosovu – kaže Dačić.Dodaje da Kosovo i Kataloniju vezuje činjenica da je reč o jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju.
Više ne zavisite od međunaronog prava, nego od spleta međunarodnih okolnosti. Srbija ne priznaje bilo kakve jednostrane akte i podržavamo jedinstvo Španije – napominje ministar Dačić.

Kaže da sada mnogi razmišljaju da li su bili ispravni akti kada je reč o Kosovu.– Čini mi se da su shvatili da će se problem obiti i njima o glavu. Mi ne likujemo zbog toga, ali opet, voleo bih da se zemljama koje su priznale Kosovo desi isto pa da mi odlučujemo da li je reč o međunarodnom pravu – dodaje Ivica Dačić.Kaže dje Kosovo odavno postalo neželjeno dete. To u suštini ne znaju kako više da opravdaju. Dok Britanci govore da smo mi genocidni narod, ja treba da vodim računa kako da govorim o njima a da se ne uvrede. Neka me Vučić smeni, ali ću govoriti kako naš narod gleda na to – ističe Dačić.

Dačić: Poznajući Vučića biće izbora

Ivica Dačić ističe da poznajući pedsednika Aleksandra Vučića očekuje, da se istovremeno sa gradskim izborima u Beogradu održe i vanredni parlamentarni izbori.
– Očekujem! Znajucći Vučića, očekujem! Postoji jedan izraz ”ne čačkaj”, a opozicija se stalno čačka, a moli Boga da on ne raspiše izbore. A znajući njega, nisam siguran da se to neće desiti”, rekao jeDačić.
On je napomenuo da ne veruje da će se to dogoditi u decembru, “ali u martu – što da ne”.
Uželeo sam se izbora- dodao je Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI