DACIC ZA RTS: DVOSTRUKI ARSINI LICEMERA IZ EU

Na primeru Kosova je rečeno “mogući su jedostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila” – tu nema međunarodnog prava, to je politika sile, poručuje šef srske diplomatije Ivica Dačić
 

Reakcije EU i zemalja članica na referendum u Kataloniji su jednoglasne – zalažu se za ustavno jedinstvo Španije – kako je rekao francuski predsednik Eanuel Makron. Portparol EK ističe da Kosovo i Katalonija ne mogu da se porede.– Sve što govorimo o dvostrukim aršinima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španije. Špnija je naš veliki prijatelj i za razliku od nekih drugih članica EU nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta – rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Major Tepić je za Hrvate moralna gromada

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da je uputilo oštar protest Ambasadi Srbije u Zagrebu povodom otkrivanja spomenika ratnom heroju, majoru Mlanu Tepiću. Dačić je rekao da je to još jedan primer ludila i antisrpske histerije.
– Rukovodstvo zemlje koja veliča ustaški pokret, koja podiže spomenik Barešiću, table sa ustaškim pozdravima, koji govore o velikosrpskoj agresiji iako je bilo 580.000 Srba u Hrvatskoj pre devedesetih, ako govorimo o nekoj agresiji, agresiju je izvršila NDH na Srbiju do Zemuna, zvaničnici te zemlje danas potestuju protiv podizanja spomenika Milanu Tepiću, običnom oficiru JNA koji je dao svoj život za svoju zemlju, koji je branio svoj garnizon i vojnike, njih su napadale nelegalne formacije. Nema reči kako opisati tako nešto. Ne da nije za poređenje, on je za njih moralna gromada – rekao je Dačić.

će zaustaviti na Srbiji, odnosno na slučaju Kosova, ima mnogo ovakvih slučajeva. Velika Britanija je raspustila parlament Irske jer je doneo oluku o nezavisnosti, mnoge druge zemlje imaju drugačije stavove kad je reč o njihovim problemima u odnosu na ono što je bilo na KiM – rekao je Dačić.Komentarišući rečiportparola Evropske komisije Margaritisa Shinasa koji je rekao da je Kosovo bilo specifičan slučaj i da je “to bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice”, Dačić je rekao da t nije tačno.– Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj, nema nikakvih rezolucija SB UN. Mislim da predstavnik Evropske komisije pojma nema o čemu govori. Negde je to pročitao, ne može da objasni i zato priča gluposti. Ne postoje rezolucije UN osim 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. To što je učinjeno prema Srbiji je kršnje međunarodnog prava. Ono što smo upozoravali desilo se i Katalonija neće biti jedini primer takvih separatističkih tendencija u Evropi – rekao je Dačić.Ministar spoljnih poslova ne očekuje da će neka od 22 države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova sada promeniti mišljenje.

Možda je neko želeo avione s druge strane sveta

Govoreći o dolasku “migova”, Dačić je rekao da ne zna da li će oni poleteti 20. oktobra, ali da je reč o jačanju odbrambenih snaga.
– Znam da to nekome neće biti po volji, možda je neko želeo avione s druge strane sveta, ali za nas je to nebitno pitanje, gledamo svoje interese, kao što Velika Britanija kae ‘sve je prolazno, samo su britanski interesi večni’ – sve je prolazno, samo su naši interesi večni – naveo je šef srpske diplomatije.– Taman posla, to je nerealno očekivanje. Grešiće do kraja. Kako da kažu: Pogrešili smo – morali bi da pljunu sami na sebe. To može Tramp da kaže za bivšu američku politiku, novo rukovodstvo, ali to je bila suština njihove politike. Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Ali obiće se to njima u glavu. Žao nam je što je reč o Španiji, jer to je naša prijateljska zemlja, ali je Pandorina kutija otorena. Na primeru Kosova je rečeno ‘mogući su jednostrani potezi i onda ćetezavisiti od naklonosti velikih sila’. Tu nema međunarodnog prava, to je politika sile – istakao je Dačić.

Na konstataciju da iz EU nije bilo reagovanja na postupanje španske policije, Dačić je rekao da će, kada su njihovi interesi u pitanju, naći načina da to opravdaju.– Ne treba da se mešamo u unutrašnje stvari Španije. Zna se zašto smo protiv ovakvog postupka Katalonije, jer nije u sklau sa međunarodnim pravom i što su jednostrani postupci kao što je bilo i na Kosovu – rekao je Dačić.Komentarišući grafite uVojvodini i odlazak lidera LSV-a Nenada Čanka u Barselonu, Dačić je rekao da nije “nakaradna politika samo u Briselu”, već i da ovde ima predstavnika.

– Kada RS u oblacima govori o referendumu, onda je to antievropski, anticivilizacijski i antisrpski. Neka idu u Banjaluku da podržavaju referendum Srba u BiH – kaže Dačić.Zahtev da se Kosovo primi u Unesko još nije podnet jer, kako Dačić kaže, Priština tumači da može i na samoj gneralnoj konferenciji da podnese zahtev.– Neka probaju, nikoga ne provociram ali siguran sam da i oni koji su ranije priznali Kosovo, a najgor je situacija u EU jer su oni licemeri, podržavali su stvaranje Kosova jer su hteli slabu Srbiju na Balkanu. To im neće poći za rukom – zaključio je Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI