DACIC: SLOBODAN MILOSEVIC JE ZASLUZIO SPOMENIK

Ivica Dačić, prvi potpredsdnik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, govori o uspesima srpske diplomatije, odnosima s Rusijom i SAD, ali i o SPS, atmosferi u Nemanjinoj, kao i o ome ko će ga jednog dana naslediti u poslu i stranci
 

Ovih dana srpska diplomatija ima mnogo razloga za slavlje, Kosovo nije primljeno u Interpol, odustalo je od članstva u Unesku, kako to komentarišete?

– Nema tu preteranog razloga za slavlje. Rezultati koje ste naveli su plod temeljnog i ozbiljnog rada srpske diplomatije, Vlade i predsednika Srbije. Lepo je reći – rbija je pobedila, ali nema opuštanja, siguran sam da će Pacoli, Tači i ostali sledeće godine i one tamo pokušati i zbog toga mi moramo stalno da budemo spremni i da održavao dobre odnose sa svima.

Da li je tačno da je Priština odustala od Uneska jer je izgubila mnoge glasove koje je imala prošli put?

– Naravno da jeste i izubiće još više. Jer Srbija je sve cenjenija u svetu, nikoga ne laže i štiti svoje interese, a to mora da daje rezultate. Setite se samo Pacolijevih reči u Njujorku: „Imamo još država koje će nas podržati“. Gde su? Nema ih.

Kakvi su odnosi Srbije sa Rusijom i SAD?

– Usudio bih se da kažem – nikad bolji. Moskva je održala reč i poslala nam je „migove“, čime smo dodatno ojačali našu vojsku i učvrstili Srbiju kao najjaču  regionu i neizmeno im hvala na tome. Očekujem da će nakon susreta sa Trampom u Njujorku i odnosi sa Vašingtonom krenuti uzlaznom linijom, a kao vrhunac svega toga bila bi poseta predsednika SAD Beogradu.

Ipak, odnosi u regionu nisu baš zadovoljavajući, odložena je poseta Vučića Zagrebu?

– Mene i neke moje govore su mnogi označili kao problem u odnosima sa Zagrebom. Šta je trebalo, da ćutim na njihove provokacije? Zagrebusmeta spomenik Tepiću, a oni u Kninu podigli spomenik Tuđmanu, koji je proterao 250.000 Srba iz Krajine, stavljaju ploče „za dom spremn“, lupaju table sa ćiriličnim natpisima, uvode u zakon konstataciju da su Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku… Zar na to da ćutimo? Ja ne mogu i neću.

Hoće li koalicione stranke koje su sada u vlasti zajedno i na jednoj listi izaći i na beogradske izbore?– Rekao sam već da to zavisi od procene. Vidite, SPS je druga po snazi stranka u Sbiji i spreman je i da, ukoliko to bude deo dogovora sa SNS-om, izađe sam na izbore, sa svojom listom, ali ima još vremena i sada će presudnu reč dati istraživači javnog mnjenja.

Luka je moj ponos

Kada smo kod socijalista, vaš sin Luka se učlanio u SPS, da li ga spremate za svog zamenika?
– Luka je želeo da se člani u SPS i ja sam mu tu želju ispunio. Kakvi će biti njegovi dalji koraci, to je na njemu. Sigurno je da bi i meni, kao i svakom ocu, bilo drao da me jednog dana nasledi, ali ja se tu neću mešati. Tu sam da ga podržim u svakoj njegovoj odluci i da mu pomognem. Neće ni Ivica Dačić večno biti u stranci i politici, mora nekad da se ode u penziju, ali zato spremamo naslednike.

Mnogi u SPS-u žele da izađete sami, pre svega Milutin Mrkonjić?

– Znam i to je normalno. Kažem vam, socijalisti imaju dovoljno jakih i dobrih kadrova za sve izbore. Stalno me i u stranci pitaju: “Hoćemo li ići sami?“. Ponavlja, ne bojimo se da izađemo sami, ali presudno će biti šta je najbolje za građane Beograda.

Mnogi su vas napali zbog izjave o 5. oktobru kao prevari?

– Šta sam ja tu slagao? Samo sam rekao šta je pravo stanje stvari. Ti koji su izveli 5. oktobar su meni pomogli da dođem na vrh SPS-a, a oni su izigrali sav taj narod koji su okupili ispred Skupštine. Pokrali ga u pljačkaškim privatizacijama, međusobno se tukli oko plena, a ko je stradao – samo Milošević i nedužni narod.

Da li mislite da Milošević treba da dobije spomenik u Srbiji?

– Mislim da treba, kao i svaki drugi državnik koji je zadužio ovaj narod i borio se za njega, a Milošević to jeste uradio. Mislim da smo jedina džava u svetu u kojoj jedan bivši predsednik, koji je imao opštu podršku naroda, sahranjen u svom dvorištu, ispod drveta. U svakom slučaju, sud o spomeniku i njemu daće drugi, ja samo kažem šta mislim. Podsetiću da Nenad Bogdanović, tadašni gradonačelnik Beograda, nije dao dozvolu i saglasnost da Milošević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI