DACIC REKAO KOVACU: Sta ste vi? Evropska Hrvatska ili ustaska NDH?

Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike, poručio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u odgovoru hrvatskom kolegi Miru Kovaču.

On je dodao da “povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića”.

– ožda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića – naveo je Dačić.

Dačić je ukazao da u protestnoj noti Srbije nema, kako kaže Kovač, lažnih citata već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

– Takođe, na suđenju Stepincu 3. oktobra 1946. godine, on svoje suđenje prekida samo da izjavi da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o “verskom prelazu”. Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem – ukazao je Dačić.

Alojzije Stepinac

– Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njima i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu. Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike – poručio je Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI