DACIC NESVRSTANIMA: NE BUDITE KAO HRVATI, Ostanite dosledni, nemojte da priznate nezavisnost Kosova!

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je danas na države članice Pokreta nesvrstanih zemalja da, uprkos pritiscima da priznaju kosovsku nezavisnost, ostanu dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka


– Apelujemo na vas da NE BUDETE  KAO HRVATSKA I DRUGE MALE ZEMLJE, ostanete dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti naše južne Pokrajine i njenih unilateralnih pokušaja da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama, poput prošlogodišnjeg zahteva za prijem u Unesko koji, zahvaljujući našim prijateljima širom sveta, od Afrike do Latinske Amerike, nije prihvaćen – rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je Srbija svesna da su mnoge zemlje članice tog pokreta izložene raznovrsnim pritiscima da priznaju nezavisnost Kosova i zahvalio onima koej su, kako je rekao, ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je, obraćajući se učesnicima 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Venecueli, podsetio da je jednoglasno proglašenje kosovske nezavisnosti izvršeno suprotno Povelji UN-a, Helsinškom završnom aktu i rezoluciji SB UN 1244 (1999) koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Ministar je poručio da je Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Svesni smo, kazao je šef srpske diplomatije, da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN-a, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave.

– Podvlačim da je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Svaka moguća promena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova negativno bi se odrazila na konstruktivnost i spremnost strana na kompromise kao i na implementaciju već postignutih dogovora – kazao je ministar.

Poručio je da je spremnost i posvećenost Srbije da rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima odraz naše snage, a ne slabosti.

Dijalog pod okriljem EU, ukazao je, prevashodno ima za cilj da se obezbede uslovi i olakša svakodnevni život ljudi u Pokrajini, a posebno da se pronađu odgovori na probleme sa kojima se suočavaju Srbi i drugo nealbansko stanovništvo.

To, kako je rekao, ni na koji način ne implicira priznanje Srbije nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

Verujemo u trajno, kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva u Pokrajini i puno poštovanje rezolucije SB UN 1244 (1999), u interesu regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta. I uzdamo se u vas, naše prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv politike unilateralizma i prinudnog prekrajanja granica međunarodno priznatih država.

Dačić je istakao da danasnji svet više nije isti kao onaj u kome je Pokret nesvrstanih rođen.

– Ni sam Pokret više nije isti, ali aktuelnost principa suverene jednakosti država i solidarnosti na kojima su izgrađeni temelji Pokreta nisu dovedeni u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek. U promociji ovih principa, uvek možete da računate na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije – rekao je, između ostalog, šef srpske diplomatije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI