DACIC : NE TREBAJU NAM VASA POGLAVLJA VAZNA JE STABILNOST SRBIJE

On je istakao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić poručio je danas da Srbija mora da štiti svoje interese i ova Vlada Srbije je ta na koju ne može da se utiče spolja, koja ne reaguje na nečiji mig ili nečije pretnje, zbog toga postoji i veće interesovanje stranih obaveštajnih službi.

Dačić je u izjavi novinarima rekao da nema informacije o osobama koje su radile za strane obaveštajne službe, jer nije član Biroa za kontrolu službi bezbednosti i Saveta za nacionalnu bezbednost.

– Ono što je sigurno, Srbija kao ozbiljna država mora da vodi posebno računa da sačuva svoju nezavisnost. To znači da ne dozvoli nikome da radi protiv naših nacionalnih i državnih inetresa, bilo kojoj službi ili zemlji na svetu – poručio je Dačić.

On je dodao da nije ništa novo što neki ljude iz naše zemlje rade za strane službe.

Mnogi su godinama uvek više voleli da potkazuju svoju državu u inostranstvu, nego da govore u prilog Srbije. Ne pričam da je bilo u moje vreme kao ministra policije, već u vremenu kada se išlo u Budimpeštu da se dobiju nalozi, a dobijale su se i pare da se sruši vlast – rekao je Dačić.

Šef srpske demokratije istakao je da sada, kada neko kaže da postoji ruski uticaj, treba videti šta su radili Amerikanci početkom 2000-tih.

Dačić je naglasio da je verovatno bilo povećane aktivnosti obaveštajnih službi zbog usložnjavanja situacije, pošto se pojavila nestabilnost u svetu, kao i veća polarizacija posle sukoba u Ukrajini, a samim tim je došlo do povećanog interesovanja službi za našu zemlju.

– To rezultira sudarom raznih interesa na Balkanu – ocenio je Dačić i naglasio da Srbija ne vodi politiku balansa i da gleda da nađe najbolji način za zaštitu naših državnih i nacionalnih inetresa te da “nije nama cilj da radimo nizakoga osim za Srbiju”. Dačić je dodao da Srbija ne vodi politiku balansiranja, i ne bira između dve stolice, već ima svoju stolicu.

Foto: Marko Todorović

On je rekao da je Srbiji teško svakog dana.

– Pošto se uvek kod nas nađu neki filozofi i pitaju zašto se ne pridružujemo svim stavovima EU, sada ću da pročitam i da odgovorite da li biste se pridružili. Kako mislite da ja kao ministar spoljnih poslova vodim politiku da branimo Kosovo, naš državni intreres, da molim nekoga da glasa protiv Kosova u Unesko, a da onda imamo situaciju da se pridružujemo raznim izjavama – kazao je Dačić.

On je naveo da se Srbija ove godine nije priključila 12 deklaracija i izjava EU.

– Na primer deklaracija o restriktivnim merama protiv Rusije, deklracija o restriktivnim merama protiv Zimbabvea, a ja desetak dana pre toga molio tu zemlju da glasa za nas u UNESKO. Deklaracija o dešavanjima u južnom kineskom moru, koja je protiv Kine. Deklaracija povodom druge godišnjie aneksije Krima. Deklaracija povodom predsedničkih izbora u Kongu, a ta Republika je naš veliki podržavalac u međuanrodnim organizacijama. Izjava povodom godišnjice obaranja malezijskog aviona, odluka o sporu između Filipina i Kine, deklaracija o Siriji, u kojima se osuđuje neka nama prijateljska zemlja – rekao je Dačić.

On je kazao da možemo da glasamo za sve ovo, ali da možemo onda da se oprostimo od naših nacionalnih i državnih interesa.

Takođe je kazao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI