DACIC NA PINKU 15-10-2017

Prvi potpredsednik vlade i ministar spolnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Vlada postigla značajne ekonomske i političke rezultate, istakavši da Srbija ostaje na stailnom spoljnopolitičkom kursu i da evropski put ne znači da ćemo ugroziti dobre odnose sa prijateljskim zemljama
 

– Cilj politike Aleksandra Vučića nije srljanje u Evropsku uniju, a da se pritom zanemre naši interesi. Nama je politički i ekonomski interes ulazak u EU, ali nećemo da se posvađamo sa prijateljima – istakao je Dačić gostujuću u Jutarnjem programu TV Pink.On je objanio da je ulazak u EU u ekonomskom smislu dobar za Srbiju jer će dobijati više nego što će davati, za razliku od Nemačke.

– Evropski put, međutim, ne znči da ćemo prekinuti saradnju sa Kinom ili Rusijom – podvukao je Dačić ukazavši da to niko od Srbije nije direktno zatražo, ali da u procesu evropskih integracija Srbija treba da usaglasi spoljnu poltiku sa politikom EU.U nekim segmentima, dodao je, to nije u skladu sa našim intesima, poput uvođena sankcija Rusiji.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija započela pregovore sa EU 2014. godine, ali da dinamika nije zadovoljavajuća. – Imamo stručan tim, reforme se sprovode, ali pitanja poliičke prirode kao mač stoje nad našom glavom – rekao je Dačić te precizirao da se to pre svega odnosi na odnose sa Kosovom. Dačić se osvrnuo i na nedavnu posetu predsednika Turske Srbiji, uz ocenu da je dobro da se odnosi dve zemlje poprave, imajući u vidu daRedžepo Tajip Erdogan nije bilo ranije toliko konstruktivan.

Komentarišući navode da Erdoganova poseta Srbiji neće doneti poene u EU, Dačić je rekao da se Srbija dosta žrtvovala za Evropu. – Kada su Turci krenuli na Evropu, mi smo ratovalisa njima, imali smo Kosovski boj, izginuli tamo na Kosovu, branili smo Peštu i Beč oni su na kraju priznali Kosovo. Neka vode oni svoje bitke i bore – rekao je Dačić.Srbija je, dodao je, mala zemlja da rešava svetske probleme, i moramo da razmišljamo o svojim interesima.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI