DACIC: DA SE RAZGRANIČIMO S ALBANCIMA

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da je njegov predlog za Kosovo ideja razraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacia odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština jugu i finansijska nadoknada za uzurpirau imovinu
 

– Svima je potrebno trjno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava – rekao je Dačić za danšnje “Novosti”.Prema njegovim rečima, sve je rešivo ako se prihvate temeljna politička načela rešavanja srpsko-albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.– To je moj predlog koji je zasnovan na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Sbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unapred izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno ima vremena koliko hoćete – kaže on.

Prema Dačićevim rečima, njegov predlog je jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca, i jedino brzo ostvariv.– Ne znači da će biti i prihaćen, ali moja je obaveza da o tome govorim dok je to još moguće – rekao je Dačić.On podseća da su vekovima antagonizovani srpsko-albanski odnosi, a da je posledica toga progon srpskog naroda sa Kosova i Metohije, albsko otcepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države u cilju stvaranja “velike Albanije”.Dačić avodi i da srpska državna politika nije priznala današnju realnost kosovskog stanja i nastavila da se bori istorijskim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, kako se pokazalo “fikcijsko mđunarodno pravo”.

– Za mnoge vlasti posle 2000. godine to je bio samo izgovor da ništa ne čine, dok se iza leđa formira nezavisno Kosovo – kažeDačić, dodajući da je i politika po kojoj je moguće ne razgovarati o statusu a nastaviti sa politikom dva koloseka doživela potpuni poraz.– O Kosovu danas postoje uglavnom dve koncepcije. Celo Kosovo je srpsko, ili je sve izgubljeno, mora se priznati nezavisno Kosovo. Obe koncepcije imaju negativne posledice za srpski narod. Ova pra se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unapred izgubljena bitka – ističe Dačić.Druga koncepcija je pogubna jer polazi od toga da je sve rešeno.– Ni u jednoj koncepciji Srbine dobijaju, samo gube – zaključio je Dačić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI