DACIC: Ako su Hrvati ti koji treba da dozvole da uđemo u EU, ONDA NAM NE TREBA TAKVA EU!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je u nedelju da je obaveza Srbije da štiti Republiku Srpsku (RS) i ocenio doda je Hrvatska antisrpstvo usvojila kao idelogiju što se, kako je rekao, vidi i iz napada na mlade vaterpoliste

 
Hrvati govore da je u pitanju retorika,”nije retorika problem, problem je što oni stvarno misle antisrpski, što su antisrpstvo usvojili kao ideologiju što se vidi i po napadu na mlade srpske vaterpooliste”, rekao je Dačić na preizbornom skupu Koalicije SPS – JS za lokalne izbore.U Hrvatskoj se rehabilituje ustaška ideologija koja je ubijala Srbe, Jevreje, Rome, rehabilituju ljudi koji su počinili zločine devedesetih godina, dižu spomenici ustaškom teroristi koji je ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, podsetio je Dačić i ocenio da to nisu poruke za 21.vek i poruke EU.

– Nekoliko stvari naš narod nikada neće prihvatiti. Prvo, ako su Hrvati ti koji treba da dozvole da uđemo u EU, onda nam ne treba takva EU. Ovakva Hrvatska, sa ovakvom politikom, treba da bude meta kritike EU a ne da nam oni određuju da li mi možemo da otvaramo neko poglavlje ili ne – rekao je Dačić, a prenela jagodinska televizija “Palma plus”.

Druga stvar koju Srbija ne sme dopustiti je da uslov za ulazak u EU bude priznanje nezavisnosti Kosova, jer “mi to sigurno nikada nećemo uraditi, zato što imamo svoj nacionalni i državni interes”, istakao je Dačić, koji je i lider SPS.

Prema njegovim rečima, nije Srbija ta koja ima nerealne zahteve, već ima nerealnu situaciju da je jedan deo njene teritorije nelegalno proglasio nezavisnot.

– Kada je pomoćnica američkog državnog sekretara Kerija bila u Beogradu, reklu mi je kakao su SAD 20 godina ulagale u nezavisnost Kosova. Ja sam joj rekao, ja sam mislio da ste vi za integritet Srbije a ona mi kaže jesmo ali bez Kosova. Ja joj kažem lepo je što mi to kažete, zanimljivo je – ispričao je Dačić.

On je dodao da mu je isto tako ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da oni jesu za suverenitet Ukrajine ali bez Krima.

– Šta ćemo sad, kada nema principa već postoje argumant sile. Svet treba da radi po principima a ne kako ko hoće zato što ima iza sebe neku silu – rekao je Dačić.

On je podsetio na pokušaj paljenja hrama Hrista Spasa u Prištini napominjući da je u tom gradu osamdesetih godine živelo 45.000 Srba a sada ih ima nekoliko stotina.

– Pa koje izvršio etničko čišćenje? Sada mogu da vide, da smo bili u pravu kada smo se protivili prijemu Kosova u UNESKO, sada mogu da vide, koga su hteli da prime u UNESKO. Ne može onaj ko ruši i pali, skrnavi spomenike i crkve da ih sada čuva – istako je Dačić.

Govoreći o situaciji u BiH, Dačić je ocenio da Muslimani u BiH žele da nema RS, da BiH bude unitarna dok Hrvati žele terći entitet.

– Srbi u RS traže referendum samo o Danu državnosti – rekao je Dačić i podsetio na događaje u Rambujeu 1999. godine.

– Srbija je tad odbila da Albanci imaju pravo na referndum i da se posle tri godine otcepe od Srbije. Zbog toga su nas bombardovali a sada im smeta referendum od danu RS. Nemojte da ste smešni, kažite da vam smeta RS – rekao je Dačić i istakao da je obaveza Srbije da štiti RS.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI