CRNA GORA NEĆE BITI POZVANA U NATO: Amerikanci dižu ruke, odustali od ideje da kontrolišu ceo Balkan

Delegacija Kongresa SAD koja je krenula u posetu Podgorici vraćena juče s pola puta u Vašington ‘zbog hitnih međunarodnih pitanja’… Stručnjaci: Ovo je poruka da je Crna Gora prepuštena Rusima

Amerikanci polako, ali sigurno odustaju od nasilnog guranja Crne Gore u NATO pakt i, po svemu sudeći, prihvatiće novu politiku Rusije sadržanu u planu B4, koji predviđa da Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora ostanu vojno neutralne države.

Ozbiljne indicije

Postoje ozbiljni nagoveštaji da će Tramp biti manje zainteresovan za ove prostore i da će se smanjiti uticaji SAD na Balkan
Vlade Radulović, analitičar

Da je to zaista tako, najbolje potvrđuje jučerašnja vest: Delegacija američkog Kongresa na čelu sa senatorom Džonom Mekejnom, koja je krenula u Crnu Goru da izrazi podršku ulasku te države u NATO, u ponedeljak 2. januara je po nalogu iz Vašingtona s pola puta hitno vraćena nazad!

Kako je potvrdila Ambasada SAD u Podgorici, Mekejn i njegove kolege dobili su naređenje da se vrate u Vašington zbog ‘hitnih međunarodnih pitanja’ (!?).

Promena prioriteta

Mekejn, republikanka Lindzi Grejem i demokratska senatorka Ejmi Klobučar planirali su da na ovom putu, pored Crne Gore, obiđu i zemlje Baltika, Ukrajinu i Gruziju.

Delegacija Kongresa SAD koja je planirala posetu Crnoj Gori dobila je zahtev da promeni plan i da se vrati u SAD 2. januara, zbog hitnih međunarodnih pitanja. Senator Džon Mekejn bi želeo da ponovi svoju snažnu podršku priključenju Crne Gore NATO i zahvalnost za podršku koju Vojska Crne Gore pruža operaciji “Odlučna podrška” u Avganistanu, kao i globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma. Želeo bi i da iskaže svoje uverenje da će Crna Gora, u bliskoj budućnosti, postati punopravni član NATO. On će pozvati premijera Crne Gore i posetiće tu državu u najskorijem roku“, preneo je Stejt department saopštenje senatora Mekejna.

Međutim, kako saznajemo, njegove poruke da će Crna Gora sigurno ući u NATO su samo njegove lične želje, a politika SAD po ovom pitanju se drastično menja.

Očekuje se da posle inauguracije novog predsednika Donalda Trampa i zvanično bude objavljeno da se Vašington više ne zalaže za članstvo Crne Gore u NATO paktu.

Svi upućeni sagovornici Informera slažu se u oceni da Crna Gora više nije interesna zona SAD.

Donald Tramp nije zainteresovan za dalje proširenje Alijanse i on to uopšte i ne krije. U tom svetlu, Balkan više nije prioritet SAD. Tramp je spreman da dozvoli Putinu da ostvari svoj plan o balkanskom savezu vojno neutralnih država u kojem će biti Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija. I on veruje da se tako mogu sprečiti novi sukobi i ratovi na ovim prostorima – navodi naš diplomatski izvor i podseća da je Spoljnopolitički odbor američkog Senata sredinom decembra odložio ratifikaciju Protokola o pridruživanju Crne Gore NATO jer nije bilo moguće dokument usvojiti jednoglasno.

I vojni analitičar Vlade Radulović uveren je da ova dešavanja nisu nimalo slučajna.

Poslednjih nekoliko poteza Obame bili su netipični za odlazećeg predsednika. Dosad nisam bio sumnjičav kad je reč o članstvu Crne Gore u NATO, ali se bojim da će oni morati da sačekaju postavljanje nove američke administracije. Postoje ozbiljni nagoveštaji da će Tramp biti manje zainteresovan za ove prostore i da će se smanjiti uticaji SAD na Balkan. Na drugoj strani, Rusima je Balkan prioritet i oni neće tek tako prepustiti Srbiju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju. Moskva ima jasan interes da bude važan faktor na ovim prostorima… – poručuje Radulović.

Zona neutralnosti

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je odustajanje od Mekejnove posete u poslednji čas samo potvrda teze da Vašington menja politiku prema Crnoj Gori.

U Podgorici su bili začuđeni kad je Senat blokirao ulazak Crne Gore u NATO. Pored toga, Tramp je tokom kampanje uputio oštre reči Milu Đukanoviću. Sa otkazivanjem ove posete jasno je da se menja odnos SAD prema toj državi. Ovde nije reč o prepuštanju Crne Gore Moskvi, ali je izvesno da se neće svađati oko nje. Tražiće se neko rešenje, a stvaranje balkanske zone neutralnosti jeste dobro rešenje – zaključuje Anđelković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI