CRKVA U NJUJORKU BICE OBNOVLJENA! SPC i grad Njujork obnovice crkvu

 SRPSKA SVETINJA U NJUJORKU BICE OBNOCLJENA! SPC i grad Njujork obnoviće crkvu Svetog Save na Menhetnu!
Predstavnici Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u velikom požaru na Vaskrs, razgovarali su u četvrtak sa gradskim vlastima o obnovi crkve

Predstavnici Saborne crkve, uključujući Dušana Živanovića i protu Ðokana Majstorovića, sastali su se sa gradskim agencijama, OEM (Office of Emergency Management) DOB (Građevinsko odeljenje), sa predstavnikom Zavoda za Zaštitu spomenika, sa predstavnikom gradonačelnika Njujorka, kao i sa predstavnikom mesne zajenice. 

Kako je saopšteno iz Saborne crkve Svetog save, agencije su izrazile podršku radu naše crkvene zajednice na obezbeđenju zgarišta i aktivnostima koje se u tu svrhu preduzimaju.

DOB je a je izdao naređenje da se zid sa 25. ulice dodatno učvrsti metalnim gredama (tzv. “shoring and bracing”) i da se gornji deo otvorenih zidova pokrije vodootpornim materijalom, kako elementarne nepogode ne bi dalje oštetile zidove. DOB i LPC su odobrili planove crkvenih inženjera, koji precizira načine kako će se ovaj projekat izvesti.

Nacrti u ovim planovima će poslati u fabriku, gde će se izraditi specijalni železni profili za učvršćivanje zidova. Očekuje se da će se ovaj deo projekta okončati do 1. septembra 2016. To će nam omogućiti nastavak planiranog unutrašnjeg uređenjem crkvene sale, koje će trajati oko godinu dana.

U međuvremenu, crkvena zajednica će preko svojih zvaničnih predstavnika, advokata za nekretnine i stručnih arhitekata, nastaviti diskusije sa Zavodom za zaštitu spomenika i drugim relevantnim agencijama o načinu dalje obnove naše crkve.

U saopštenju se dodaje da ceo proces obnove zahteva pažljivo planiranje i izvođenje radova, koji će uzeti vremena.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI