CIA upozorava: PUTIN spreman je da udje u rat sa NATO u slucaju napada na Srbiju

STROGO POVERLJIVO:. Detalji izveštaja američkih obaveštajaca! CIA upozorava: PUTIN spreman je da u svakom trenutku uđe u rat sa NATO i SAD u slučaju napada na Srbiju i Republiku Srpsku. Srbija i RS su jedine zemlje van Evroazijske unije i vojnog saveza ODKB za koje bi Rusi intervenisali, procenjuje CIA i upozorava da bi napad na Srbe bio početak velikog rata

 

U slučaju nekog novog napada NATO pakta na Srbiju ili Republiku Srpsku u sukob bi se sasvim sigurno direktno umešala Rusija i to bi najverovatnije bio početak velikog, evropskog rata, upozorava se u poverljivom izveštaju američke tajne službe CIA koji je pre nešto više od mesec dana dostavljen komandi zapadne vojne alijanse u Briselu.

PITANJE ČASTI
Srbija je danas za Putina pitanje časti, ali i jedno od najvažnijih strateških pitanja van granica Rusije

Agenti CIA se u ovoj “bezbednosnoj proceni”, koja je urađena na zahtev američkog Ministarstva odbrane, pozivaju na svoje izvore u Kremlju i tvrde da u ovom trenutku nema i ne može biti nikakve dileme da bi Rusija u svakom trenutku zbog Srba ušla u rat sa NATO i SAD!

“Poslednji saveznik”

Sagovornik naseg portala, visokopozicionirani zapadni diplomata koji je i lično imao uvid u poverljivi izveštaj, kaže da predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin doživljava Srbiju i Republiku Srpsku kao “poslednjeg vernog saveznika” u Evropi.

– Srbija je danas za Putina pitanje časti, ali i jedno od najvažnijih strateških pitanja van granica Rusije. On će zato učiniti sve što je u njegovoj mogućnosti da pomogne prijateljima u Beogradu i Banjaluci. Izveštaj CIA upozorava sve one koji donose odluke u Vašingtonu i Briselu da dobro razmotre nastavak politike prema vašoj zemlji… – prenosi naš sagovornik.

JOVANOVIĆ: Istorijski strateški partneri

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da trenutno nema realne opasnosti od ratova, te da se iza spekulacija zapadnih obaveštajaca ne krije dobra namera.

– Ko sad želi da ratuje ili da nas napadne?! Međutim, nema sumnje da su Srbija i Rusija strateški partneri sa vezama koje sežu čak do Prvog srpskog ustanka. Rusija ima značajne interese na Balkanu i to je jedan od razloga zašto je naša ekonomska, kulturna, ali i vojna saradnja u usponu – zaključuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, u izveštaju američkih obaveštajaca navodi se da je ruski predsednik svojim najbližim saradnicima, konkretno Sergeju Šojguu i Dmitriju Rogozinu, naložio da maksimalno pomognu u opremanju i naoružavanju Vojske Srbije.

Šta sve Srbija dobija od Rusije

* šest aviona “mig 29”
* artiljerijske i PVO sisteme:
“buk M2”
“tor”
“tunguska”
“kornet”
“točka”
* dva transportna aviona AN-26
* četiri helikoptera Mi-24V
* 30 oklopnih vozila BRDM-2
* 30 modernizovanih tenkova T-72 sa navođenim raketama

– Putin je ubeđen da je jedina garancija mira na Balkanu vojno moćna Srbija. On je u više navrata na sastancima sa bliskim saradnicima rekao da je pomoć srpskoj vojsci zapravo vitalni ruski nacionalni interes… – prenosi naš sagovornik, koji prenosi i da se u izveštaju CIA navode i saznanja prema kojima će Rusija navodno najveći deo ugovorenog naoružanja i vojne opreme Srbiji isporučiti besplatno ili po “simboličnim cenama”.

– Amerikanci tvrde da je u pitanju direktna ruska vojna pomoć i da će Srbija platiti simbolično mali deo tržišne cene. Takođe, navodi se i da će skupe raketne sisteme tipa “buk” Rusi dati Srbiji preko ugovora o lizingu kakve već ima sa Indijom i nekim drugim zemljama… – otkriva nas portal

Kako saznajemo, poverljivi izveštaj CIA završava se sledećom rečenicom:

“Srbija i RS su jedine zemlje van Evroazijske unije i vojnog saveza ODKB (Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju, prim. ur.) za koje bi Rusi intervenisali!”

Na ovan način operativci CIA, tumače naši izvori, želeli su da upozore sve koji u NATO i SAD donose političke odluke da vode razumniju politiku prema Srbiji i da uvaže i nacionalne interese našeg naroda.

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše naša saznanja, urednik portala “Novi standard” Željko Cvijanović kaže da je jako teško danas eksplicitno reći da li bi ruski predsednik Putin ratovao za Srbiju, ali je sasvim sigurno da je spreman da učini mnogo u odbrani svojih jedinih pravih balkanskih saveznika.

Ruska podrška u SB UN i Putinovo poređenje Krima i Kosova značajniji su za Srbiju od zveckanja oružjem. Tu nema ljubavi, već interesa.

– Rusija je na centralnom Balkanu zaigrala znatno tvrđe i odlučnije nego ranije, i to se između ostalog vidi i u čvrstoj podršci referendumu u Srpskoj… Međutim, naša je dužnost da branimo svoje zemlje i svoj narod, a ne da se nadamo da će to Putin učiniti umesto nas. I kad bi hteo, on u radikalnim scenarijima ne može biti veći Srbin od Srba. Ruska podrška svakako ne dolazi u pitanje i to je sasvim dovoljno… – podvlači Cvijanović.

Ima tu i emocija

Glavni urednik “Pečata” Milorad Vučelić poručuje da je sasvim moguće da bi Putin ratovao za nas.

– Kao što je poznato, Srbija nikad nije bila agresor. Uvek se branila i oslobađala od okupatora. Ni danas ni juče nikog nismo ugrožavali i u svim ratovima bili smo na boljoj i pobedničkoj strani sveta. To zna Rusija i zato bi sasvim sigurno bila naš saveznik ukoliko bismo bili ugroženi. Ima tu geopolitičkih, istorijskih, a valja istaći, i emotivnih razloga – napominje Vučelić za nas portal.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI