CIA PRIZNALA: Vise smo bombardovali Srbiju nego ISIS i Al Kaidu zajedno

Tokom bombardovanja 1999. NATO imao ukupno 19.484 naleta nad Srbijom, čak 250 dnevno… Irak i Siriju gađali su 2.796 puta, Avganistan 6.500, a Libiju 9.700

Dejvid Kilkalen, australijski oficir i bivši savetnik nekadašnjeg šefa CIA Dejvida Petreusa, otkrio je da su SAD sa svojim NATO saveznicima više bombardovale Srbiju nego ISIS i Al Kaidu zajedno!

Mi smo im bili veća meta
Očigledno se nisu pretrgli u borbi protiv ISIS i Al Kaide. Kod nas su imali mnogo ciljeva, od vojnih, preko aerodroma, do mostova i fabrika
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Ovaj šokantan podatak Kilkalen je izneo u kolumni za britanski “Gardijan”, u kojoj je objavio da je tokom agresije na našu zemlju 1999. NATO izvršio čak 19.484 udara, ili u proseku čak 250 dnevno!

“Opasniji” smo od ISIS

Poređenja radi, zapadna alijansa je posle 11. septembra 2001. na Avganistan izvršila “svega” 6.500 udara, pokušavajući da uništi Al Kaidu i njenog lidera Osamu bin Ladena. Manje od Srbije stradala je i Libija tokom svrgavanja Muamera Gadafija, na koju se NATO obrušio 9.700 puta.

Konačno, čak ni zloglasna Islamska država u Iraku i Siriji nije bila pod tolikim udarom jer se, kako navodi Kilkalenova statistika, čitave prošle godine našla na meti zapadne koalicije u “samo” 2.796 navrata. Prosta računica, dakle, kaže da je na Avganistan, Libiju, Irak i Siriju zajedno NATO izvršio čak 3.284 udara manje nego na Srbiju.

Ratna strategija je da se neutrališe ISIS u Iraku, a kako bi se stvorio mir. U Siriji je da se zaustavi rat sukobljenih strana.

Za razliku od njih, ciljevi kampanja u Bosni, na Kosovu (misli se na Srbiju 1999, prim. ur.) i u Libiji bili su da se načini dovoljno štete naoružanim činiocima kako bi bili prisiljeni na prekid vatre, stoji u Kilkalenovom izveštaju.

Vojni komentator Miroslav Lazanski ističe da ove brojke pokazuju da smo vojno bili veća opasnost NATO od brojnih islamističkih grupa.

Na početku rata bilo je manje, dok je poslednje tri nedelje bombardovanja Alijansa imala i do 1.000 naleta dnevno. Među njima su bili i bombarderi, ali i lovci za njihovo praćenje, kao i avioni za elektronsko izviđanje i ometanje. To je bila intenzivna agresija, sa dosta ciljeva od vojnih, preko aerodroma, mostova i fabrika, dok u Avganistanu nema toliko isplativih meta – ocenjuje Lazanski i dodaje da su ovi podaci pokazatelj da se NATO nije preterano trudio u borbi protiv talibana i ekstremista:

Očigledno se nisu pretrgli u borbi protiv ISIS i Al Kaide, dok su Rusi za dva meseca u Siriji izveli više udara nego zapadnjaci za godinu i po dana.

Sa njim je saglasan i vojni analitičar Bojan Dimitrijević, koji podvlači da se akcije NATO na Bliskom istoku umnogome razlikuju od one 1999.

Ko je Dejvid Kilkalen

* vojni i bezbednosni ekspert, savetnik u NATO
* 2007-2008. savetnik generala Dejvida Petreusa za vođenje rata u Iraku
* 2005-2006. glavni strateg u Kancelariji koordinatora za protivterorističke akcije u američkom Stejt departmentu
* savetnik britanske i australijske vlade

Agresija na SRJ bila je proklamovana vazdušna kampanja i ozbiljan rat, dok su napadi na Irak i Siriju iz vazduha sporadični. To znači da se protiv islamista ne bore adekvatno. Kilkalenove brojke pokazuju da su SAD pokazale veći strategijski i vojni interes na Balkanu nego što imaju danas u odnosu na terorizam, kao najveću globalnu pretnju. Ponašanje SAD prema ISIS krajnje je neobično, jer su za mnogo manje izazove reagovali mnogo snažnije – navodi Dimitrijević.

Svaka bomba suvišna

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ističe da brojke same po sebi nisu bitne, već njihova opravdanost.

Nemam podatak koliko su NATO, Rusi ili vojske zemalja Persijskog zaliva izvršile udara, ali znam da je i jedna bomba koja je pala na SRJ bila suvišna. Inače, potpuno drugačiji koncept ratovanja je bio onda i sad. Nas su “tukli” samo iz vazduha, a u ovim slučajevima su ušli sa kopnenim trupama ili su samo davali podršku lokalnim snagama. I realno, tadašnja VS je bila mnogo ozbiljnija vojna snaga od ovih drugih. Nije to za poređenje – zaključuje Šutanovac>

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI