CEDOMIR JOVANOVIC: SASA JANKOVIC JE NEBITAN LIK

Predsednik Liberalno demokatske partije Čedomir Jovanović najavio je da će LDP uskoro ponuditi širu platformu za dijalog o Kosovu koja, kako je rekao, pred kosovskog pitanja, stvara prostor za artikulisane alternative
 

– Istorijski dogovor Srba i Albanaca je potreba našeg društva i važno je da bude postignut. Ne samo zbog dnevne politike već i zbog naše dece – ocnio je Jovanović i intervjuu za “Večernje novosti”.On je dodao da LDP tu platformu ponuditi potencijalnim koalicionim partnerima na predstojećim beogradskim izborima, ocenivši da su lideru okreta slobodnih građana Saši Jankoviću “očigledno bliži oni koju su palili ambasade i rušili Beograd”.– Partnere vidimo u sim ljudima koji misle da je važno gajiti dobre regionalne odnose i da oko suštine nema kompromisa. Tu pre svega mislim na DS i druge partije, pokrete i organizacije, ali i na pojedince koji traže upravo tu vrstu artikulisane alternative današnjoj politici – dodao je Jovanović.

On je dodao da nikada o koaliciji neće razgovarati sa Dverima, “koji su u stanju da batinaju novinarke, ali i zbog drugih stvari”, niti sa Vukom Jermićem “koji se posle Vučićeve podrške i neuspeha u trci za genseka UN setio da postoji Srbija”.Govoreći o inicijativi predsdnika Srbije Aleksandra Vučića da se povede dijalog o kosovskom pitanju, Jovanović kaže da je unutrašnji dijalog o Kosovu moguć ako budemo spremni da razgovaramo, ali da trenutno dijalog ne postoji.

– S jedne strane imte vlast koja ne uspeva da u potpunosti uredi odnose sa opozicijom, gasi manjinu i stalno preispituje namere onih koji kritikuju. S drue strane, opozicija i intelektualci nisu dorasli zadatku da jasno govore o problemima. Sve se svelo na pitanje da li ste za ili protiv Vučića – napomenuo je Jovanović.On je istakao da kosovski Srbi moraju živeti u Prištini, ne u Beogradu, i dodao da bi oni isto tako trebalo da se bave politikom na Kosovu, a ne politikom u Beogradu.

– Kada to kažem, ne govorim da bi trebalo da budu sa svakim u vlasti, ali mislim da su interesi srpske zajednice da budu stalni partneri i vlasti i opoziciji, jer su manjinski zahtevi isti i prema jednima i prema drugima. Naša politika je dovoljno lošeg uradila kosvskim Srbima, tako da kvazimoralisanje i zloupotreba Srba u dnevnopolitčkim obračunima nije nešto što me impresionia – istakao je Jovanović.Na pitanje kako Srbija treba da odgovori na pritiske Zapada da se distancira od Rusije, Jovanović ocenjuje da Srbija mora da se distancira od Rusije i da to nema nikakve veze sa pritiscima sa Zapada.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI